Őszre helyreállíthatják az életveszélyessé vált balatoni kilátót

  Az évi 30 ezer látogatót vonzó, 2011-ben épített kőalapzatú és egy fémtornyot is magába foglaló kilátó fenyőből épített faszerkezete károsult meg, a hírek szerint kivitelezési hiba miatt. A fa részeket házi cincér és egy gombafajta károsította meg, ami miatt a helyreállítási költség végül 50-60 millió forint is lehet.

  2019 februári felvételForrás: Youtube.com screenshot

  A szakértői vélemények szerint elmaradt a kellő fakezelés, amit a kivitelezőnek kellett volna elvégeznie. Emiatt költözhettek a gerendákba házi cincérek, még mielőtt azok beépítésre kerültek volna. A belülről korhadást indító gombafaj szintén a kezdetektől benne lehetett már a gerendákban – olvasható a Turizmus.com oldalán

  Bár a problémák kívülről nehezen észlelhetők, 2019-ben egy szakember hívta fel rá a város figyelmét, aki turistaként járt éppen a kilátóban. A gondok az őszi karbantartás során váltak egyértelművé.

  Mivel a Várhegyi Széplátó rendkívül kedvelt a helyiek és a turisták körében is, ezért ha a felkért igazságügyi szakértő jóváhagyja, akkor a város nyáron megnyitja a torony alsó, kőből készült részét, hogy legalább onnan élvezni lehessen a szép panorámát.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!