Újra sétálhat a híres hawaii lávacsatornában

Közel két évig volt zárva a Hawaii Vulkánok Nemzeti Parkban található Nāhuku, vagyis a Thurston-lávacsatorna. A látványosságot 2018 májusában zártak le, miután egy jelentős földrengés vulkáni kitöréseket okozott, amelyek során a Halema'uma'u-kráter és a Kīlauea kaldera is beomlott, a lávacső pedig instabillá vált - derül ki a Lonely Planet cikkéből.

Forrás: Mariusz S. Jurgielewicz/shutterstock.com

Jelenleg a Nāhuku folyamatosan nyitva tart, reggel 8-tól este 8-ig van benne természetesen világos. Az ezen kívül eső időszakban zseblámpa használata ajánlott. A park munkatársai szerint 9 óra előtt vagy 16 óra után érdemes felderíteni a látványosságot.

2018. április 30. és augusztus 4. között 60 000 földrengés rázta meg Kīlauea-t - Mauna Loával együtt, mely park két vulkánja és egyben a Hawaii-szigetet alkotó öt közül az egyik. Az ezt követő kitörés hatalmas pusztítást okozott: az óriási lávaömlések több száz otthont pusztítottak el a parkon kívül, azon belül pedig a terület maradandó károkat szenvedett.

A lávacsatornában sziklák potyogtak a mennyezetről és új repedések jöttek létre. A Nāhuku újbóli megnyitásához a Nemzeti Park Szolgálata szakemberek, köztük geomorfológusok és bánya​​mérnökök segítségét kérte, többek között repedésfigyelő rendszert telepítettek, megjelölték a kiálló sziklákat, és javították a vízelvezetést.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek