A francia sípályák túlmentek egy határon a hópótlásban

A francia környezetvédelmi miniszter válságtanácskozást hívott össze, miután az Alpok és Pireneusok egyes üdülőhelyein meglehetősen szokatlan módját választották az enyhe idő miatt szükséges hópótlásnak. Több síközpont is arra vetemedett, hogy helikopterrel szállíttassa a havat a pályáira, miközben az ország igyekszik prioritásként kezelni az éghajlatváltozás elleni küzdelmet - adja hírül a Travel and Leisure.

Luchon-Superbagneres egyik pályája 2015-benForrás: Nataloche/commons.wikimedia.org

"Nem megengedhető, hogy miközben ezek a helyek a klímaváltozás áldozatai, maguk és hozzájáruljanak a klímahelyzet súlyosbodásához - mondta Elisabeth Borne, környezetvédelmi miniszter.

A hó légi szállítása órákig tart, és több száz liter vizet valamint üzemanyagot igényel. Az egyik üdülőhely azonban azt állítja, hogy takarékosan bánik az erőforrásokkal.

"Nem borítjuk be hóval az egész üdülőhelyet" - mondta Hervé Pouanu, Franciaország délnyugati részén a helyi tanács igazgatója a Pireneusokban található Luchon-Superbagnères síközpontba szállított mesterséges hó kapcsán. "Máskülönben be kellene zárnunk a terület nagy részét akkor, amikor a kezdő pályák és a síiskolák épp a legforgalmasabb időszakot élik" - tette hozzá.

Mint mondta, a művelet segítségével - amely becslések szerint 5000–6000 euróba került - 50–80 alkalmazott maradhatott munkában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek