Áprilisban síelne? Semmi akadálya, erre induljon!

A képzelet gyakran köti össze a síszezont a téllel, és ez persze logikus is. Csakhogy azért, mert nálunk már madárfüttyösre fordulnak a reggelek, még nem jelenti, hogy a kontinens néhány pontján ne lenne nyakig érő a hó. Íme, 12 síterep, ahol áprilisban, sőt, esetenként májusban is síelhet, ha eddig nem jutott rá ideje, vagy eleve úgy tervezte, hogy inkább kimarad a főszezon tumultusából.

Zermatt

A svájci síközpont körülbelül 3100-3900 méteres magasságon található, a szezont pedig május elején zárja. Ez alól kivételt képez a Theodul Glacier, ugyanis a gleccseren az év 365 napján lehet síelni. Míg a közeli, tavasszal is sílhető Cervinia inkább a kezdők és a haladók terepe, addig Zermattban rengetegen érkeznek olyanok, akik a meredekebb lejtőkön pörgetik fel adrenalinszintjüket.

Zermatt, MatterhornForrás: gorillaimages/Shutterstock

Sífelvonója híresen gyors, míg leghosszabb pályája 17 kilométeren keresztül kanyarog, méghozzá 2200 méteres szintkülönbséggel.

Argentière (Chamonix)

A francia Chamonix legtöbb pályája április közepén bezár, egy kivételével. Az Argentière-nél található 3275 méter magas Grands Montets igazi fekete öves, bár igaz, hogy 6 kilométer kék és 9 kilométer piros pálya is megbújik a hegyoldalban. Argentière-ig 1800 méteres szintkülönbséggel lehet lesuhanni, míg a leghosszabb fekete pálya a Piste de Pylones, 4 kilométer hosszú, 1290 méteres szintkülönbséggel. Rengeteg izgalmas pályán kívüli, azaz off-piste síelési lehetőség is van, és mindez május elejéig szinte biztosan elérhető.

Livigno

Az olasz síterepen hivatalosan május elején zár a szezon. A falut, azaz Livignót mindkét oldalon egy-egy pályarendszer határolja: a Monte Della Neve és a Carosello rendszere összesen 115 kilométer sípályát biztosít a látogatóknak.

LivignoForrás: nirolfix/Pixabay

Elsősorban a kezdőknek és a középhaladóknak kedvez a terep, de van 20 kilométernyi fekete pálya is. Livigno vámmentes terület, és különleges státuszának köszönhetően sok dolog, többek között az üzemanyag és a műszaki cikkek is lényegesen olcsóbbak itt.

Val-d'Isere és Tignes

A francia síterep több mint 60 százaléka 2500 méter fölött van, így a pályák május elejéig simán nyitva tartanak. Tignes-ből könnyen fel lehet jutni a 3400 méteres magasságon lévő Grande Motte gleccser lejtőire, de vezetővel off-piste síelésre is lehetőség van, ha valaki nem éri be a közel 300 kilométer hosszú pályarendszerrel. Itt rendezték meg az 1992-es albertville-i téli olimpia lesikló versenyét, egyik legnépszerűbb pályája a mai napig a Rocher de Bellevard alatti olimpiai pálya.

Verbier

A 4 Vallées, azaz a „Négy völgy sírégió" síterepének egyike, maga a régió az egyik legnagyobb a világon. A svájci pályarendszeren összesen több mint 400 kilométer kezelt útvonal van, Verbier pedig egy délnyugati fekvésű területen található, és egyben ez zár utolsóként a völgyek síterepei közül.

VerbierForrás: gorillaimages/Shutterstock

A legizgalmasabb terület kétségtelenül a 3300 méter magasan fekvő Mont Fort gleccser, de az alacsonyabban fekvő pályák is nagyon népszerűek, mivel a síterep híres arról, hogy sokat invesztálnak a pályák karbantartásába, pontosabban a hóágyúzásba.

Obergurgl

Április végén, időnként május elején zár az osztrák síterep, mely szoros összeköttetésben van a Hochgurgl tereppel. A két helyszínt egy vízszintesen közlekedő kabinos lift köti össze, ennek menetideje valamivel kevesebb mint tíz perc. Obergurgl-ről helyenként mint az „Alpok gyémántjáról" is olvashatunk, és ez a fajta megkülönböztetés a szállások tekintetében is megnyilvánul – itt ugyanis elsősorban szuper elegáns, 4 csillagos hotelek találhatóak. Bár gleccser itt nincs, a közeli Söldenben viszont igen (Sölden is május elején zár), az út oda pedig csupán 20 percet vesz igénybe.

Val Thorens

Egy bődületesen nagy pályarendszer része a francia Val Thorens. A Trois Vallées, azaz „Három völgy" összesen 600 kilométernyi sípályát foglal magába, a terepek közül pedig a Val Thorens zár be legkésőbb. A terület annyira hóbiztos, hogy az üzemeltetők garanciát vállalnak a kiváló minőségre – ha valami miatt ez mégsem így lenne, akkor extra napot adnak ajándékba.

Val ThorensForrás: gorillaimages/Shutterstock

A Val Thorens a teljes rendszer egyik legszebb része, ahol több más pálya mellett többek között egy 130 kilométer hosszú sífutó terep is található.

Hinterux gleccser

Tirolban található Ausztria egyetlen 365 napon át nyitó tartó síterepe, ami egyben azt is jelenti, hogy itt bizony nemcsak márciusban vagy áprilisban lehet síelni, hanem bármikor az év folyamán. 3250 méteres magasságban van a pálya, pontosabban a pályák: nyáron körülbelül 20 kilométer hosszan lehet siklani a lejtőkön, télen több mint háromszor ennyi az össz pályahossz. Külön érdekesség a "Gletscherbus" nevű kabinos felvonó, amely nagy szélben is stabilan szállítja a síelőket.

Ischgl

Az osztrák síparadicsom pályáinak túlnyomó többsége 2000 méter fölötti, északi lejtőkön található, így a hó minősége remek, és egészen május elejéig nyitva tart a terep. Piros pályában nagyon erősek (143 kilométer), de kék (47 kilométer) és fekete pályából (49 kilométer) is van azért bőséggel.

IschglForrás: Hans/Pixabay

A szezonzáró party minden évben óriási buli, azt mondják, hogy a műfajban ez a legjobb az egész Alpokban. Idén május 2-án lesz a nagy „ereszd el a hajam", a sztárfellépő pedig Eros Ramazzotti lesz.

La Plagne és Les Arcs

A két francia sírégiót 2003-ban kapcsolták össze a Vanoise Expressz nevű kabinos felvonóval, mely a világ leggyorsabbja is egyben. Az így létrejött Paradiskin 250 sípálya található, ez összesen 425 pályakilométert jelent, plusz ehhez jön még 133 kilométernyi sífutópálya és 3 darab szánkópálya is. La Plagne-ban a pályák több mint fele kék, így elsősorban a kezdőknek és a gyerekeknek való a terep, noha nagyon izgalmasak a piros és a fekete pályák is.

Engelberg

A svájci síterep május elejéig várja a látogatókat. A terep változatos, viszont nem túl nagy, így nincs meg benne a mamut sícentrumokra jellemző elveszettség érzés. Engelberg északi oldalán a Titlis, míg a déli oldalon Brunni pályarendszere található.

Zömmel piros pályák vannak a környéken, de a kezdőknek is van 19 kilométernyi szakaszuk. A profik itt valószínűleg unatkozni fognak, mert a meredek szakaszok elég rövidek. Jópofa ráadás viszont, hogy a Titlis Rotair felvonó kabinja menet közben lassan körbeforog, hisz mindenkinek jár a 360 fokos panoráma.

Sankt Anton am Arlberg

Az osztrák síterepen dübörög az éjszakai élet, míg nappal a szuper változatos pályarendszeren pörögnek az események. Összesen 88 felvonó dolgozik, ez több mint 300 kilométerhosszú pályarendszert szolgál ki: vannak magashegyi útvonalak, családi pályák és fun parkok is a kínálatban. Bár sokféle lesikló hely van, St. Anton azért elsősorban a buli őrültek és a meredek pályák kedvelőinek bázisa, melynek keményebb pályáin nagyon észnél kell lenni.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek