Nemzeti parkunk küldetése a nagyragadozók élőhelyeinek védelme

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság részt vesz a „Nyílt határok a vadon élő állatok számára a Kárpátokban" című projekt megvalósításában – tudtuk meg az általuk kiadott sajtóközleményből. A projekt célja a közös természeti értékek megőrzése, azáltal, hogy azonosítja, feltérképezi, majd megfigyeli a szlovák határon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat és a folyosók élőlényeit, védi az  ökológiai folyosókat, így a jövőben fokozottan segíti a nagy húsevő ragadozók élőhelyeinek védelmét, kiküszöbölve az élőhelyeket érintő országhatárok negatív hatásait.

A barna medve jelenléte is egyre gyakoribb – a fotó illusztrációForrás: Ellen26/Pixabay

Magyarországon, köszönhetően a szlovák-magyar államhatár közeli, stabil populációinak, az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hegységben élnek és szaporodnak farkasok, hiúzok és barna medvék.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet a fokozottan védett nagyragadozók élőhelyhasználatának és genetikai egyedazonosításának vizsgálatára. A projekt során feltérképezik az államhatárokon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat, a folyosókat használó nagyragadozókat. A nagyragadozó fajok védelme érdekében természetvédelmi intézkedéseket tudunk megvalósítani ezen ökológiai folyosók megőrzése biztosítása érdekében mintegy 4 millió hektárnyi területen. A projekt időszakában végzett képzések segítségével várhatóan növelik a helyi közösségekben a biológiai sokféleség fontosságának tudatosítását.

Míg a 2001-2006-ig terjedő időszakban a nagyragadozók előfordulását próbálták dokumentálni, addig napjainkra a farkas (Canis lupus) jelenléte az Aggteleki Nemzeti Park működési területén, néhány kistájat (pl.Tokaj-hegy) leszámítva, állandónak mondható. A barna medve (Ursus arctos) életjelenléte 2008-tól évről-évre egyre gyakoribb, várhatóan állandósul. Egyedül a hiúz (Lynx lynx) életnyomai, észlelésének gyakorisága mondható állandónak.

A projekt időtartama 30 hónap, befejezésének dátuma pedig 2022.03.31. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság projekt partnerei a romániai WWF, mint vezető partner, továbbá az Ukrán Rakhiv EcoTur és a Szlovák SOS Birdlife.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek