Igazi falusi hangulatba csöppenhetnek a bazilika szomszédságában

Borkóstolóva egybekötött tematikus sétán vehetnek részt a Szent István Bazilikában és az Urban Betyár Néprajzi Élményközpontban, 2020. január 25-én szombaton, 11 és14 óra között a Macskaköves budapesti séták szervezésében. 

Kilátás a bazilika tetejérőlForrás: David Mark/Pixabay

A Szent István Bazilikát idegenvezetéssel járhatják végig kívül-belül és az altemplomba is bekukkanthatnak. Budapest egyik leggyakrabban látogatott helye érdekes történelemmel büszkélkedhet.

A 18. században a helyén még állatviadalokat szerveztek, majd hamarosan ideiglenes templom épült oda.

Az igazi nagy löketet végül az 1838-as árvíz adta, mikor is a bazilika helyén lévő dombra menekülve élték túl az emberek az elemi csapást. Hálából eldöntötték, hogy a területen templomot emelnek, amire el is indult a gyűjtés. Ilyen, és ehhez hasonló érdekes történeteket hallgathatnak meg a grandiózus épületről, majd a szomszédságában megtekintik az Urbán Betyár Néprajzi Látogatóközpont interaktív gyűjteményét, ahol ízelítőt kaphatnak a magyar hagyományos paraszti kultúra világából.

Ki gondolná, hogy a főváros közepén ilyen látványra bukkanhatnakForrás: urbanbetyar.com

Az élményközpont fő motívuma a 19. századi betyárvilág, aminek elemeit tökéletes összhangba hozták a mai kor igényeivel. A két évszázaddal ezelőtti tárgyak (pl. búboskemence, régi konyhai eszközök) a lehető legtermészetesebben olvadnak bele az elegáns, letisztult enteriőrbe. Egy eredeti, 150 éves prés melletti körlépcsőn a kiállítótermekbe jutva egy igényes néprajzi múzeumot alakítottak ki, ahol falusi hangulat lengi be a Bazilika szomszédságát.

 A séta ára 3900 forint, amely borkóstolót vagy egy bögre forró teát is tartalmaz. További információkat az esemény Facebook oldalán olvashatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek