A CNN újra budapesti látványosságot ajánl

A CNN utazási rovata nemrégiben ajánlotta Budapestet az olvasóinak, most pedig a New York Kávéházat emelte ki a látnivalók sorából. A tudósító a Sixtus-kápolnához hasonlítja az olasz reneszánsz stílusában épült palotát, melynek történetét az intézmény munkatársainak és Jókuti András gasztrokritikusnak a segítségével eleveníti fel.

Forrás: Sandy Horvath-Dori/commons.wikimedia.org

A cikkből kiderül, hogy a kávézót 1894-ben nyitotta a New York Életbiztosító Társaság, európai székhelyével együtt. Noha a kávét Magyarországgal még a törökök megismertették a 16. században, csak az Osztrák-Magyar Birodalom 1867-es megalakulásával kezdett meghonosodni a Bécsben már virágzó kávéházi kultúra Budapesten is. Ekkoriban mintegy 500 kávéház nyílt a városban, köztük a New York, melyet tulajdonosai a világ legszebb kávézójává szerettek volna varázsolni.

Mint írják, a kávéház az idők során többá átalakuláson is keresztül ment, a legutóbbira 2006-ban került sor, miután az eredeti terveket megtalálták az alagsorban, így amit most látunk, az a hajdani elképzeléseknek szinte pontos mása, beleértve a mennyezet freskóit is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek