Vasúti sínpárból épült sétány Elzászban

Egy oslói építésziroda egy 11 km hosszú vasúti sínpárból épített modern turistautat a franciaországi Elzászban, tematikus megállókkal, amelyek a táj különböző jellegzetességeire irányítják a figyelmet.

Florent Michel/11H45/Reiulf Ramstad Arkitekter

A Rosheim-St Nabor közötti vasútvonalat 1902-ben építették, hogy el lehessen jutni Vogézek kőfejtőihez, és hogy öt község között szállítsa az utasokat.

Florent Michel/11h45/Reiulf Ramstad Arkitekter

A Reiulf Ramstad építésziroda felszedte ezt a sínpárt, hogy egy tájban kanyargó utat építsen belőle, az állomások helyén elgondolkodtató tematikus pavilonokkal.

"A 11 km-es út mentén egy történet megy végbe, amelyet a megállók négy fejezetre osztana, a táj változatos univerzumait tárva elénk, és kiemelve a figyelemre méltó helyszíneket" – írja az építésziroda, honlapján.

Florent Michel/11h45/Reiulf Ramstad Arkitekter

Az első állomás Rosheim, az itteni installáció témája pedig a múlt. Itt még meghagytak egy keveset az eredeti sínpárból, hogy visszatekintést nyújtson a hely történetére. A felszedett sínekből pedig egy labirintus-szerű építményt hoztak létre, amelyet helyenként megnyitottak, hogy a tájra irányítsák a figyelmet – írja az Inhabitat.

Florent Michel/11h45/Reiulf Ramstad Arkitekter

A Boersch megálló a víz történetét meséli el egy a folyóhoz kapcsolódó amfiteátrumon keresztül. A következő állomás Leonardsau, amely a föld történetéről mesél. Egy hosszú erdei zöld alagút végén egy két acéllemezből álló kapuhoz érkezünk, amely a Mont Saintet-Odile hegyére nyíló kilátást keretezi, felfokozva az erdei folyosó végén feltáruló látvány hatását.

Tájkép a VogézekrőlCham/wikipedia

A végső állomás témája a szerencse, amit egy négylevelű lóhere formájú kilátóval érzékeltetnek az alkotók, ahonnan akadálytalan kilátás nyílik a tájra.

A meghívás, hogy fedezzünk fel egy elfeledett földet, hogy lássunk másképp egy mindennapi tájat a helyieknek és a turistáknak is szól, írja az építésziroda, honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek