Turistabaráttá alakították a bükki kaptárkövek környékét

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága két éve egy pályázaton nyert el 180 millió forintos összeget arra, hogy a szomolyai kaptárkövek területét bemutatóhellyé és turisztikai látványossággá fejlessze. Ezeknek a munkálatoknak egy része be is fejeződött, a túrázóknak májusban adják át hivatalosan a megújult környezetet.

A fülkés kaptárkövek egyike Szomolya határábanForrás: Mentusz Károly / Turizmus.com

A tereprendezés során a szomolyai kaptárkövek környezetébe nem illő növényeket eltávolították, a taposási károk megszüntetésére fémből készült ún. járóplatformokat létesítettek, amelyeket védőkorlátokkal szereltek fel. Ezek mellett turistapihenőket alakítottak ki, több helyen pedig ismertető táblákat helyeztek el – írja cikkében a Turizmus.com.

Pihenőhely a közelbenForrás: Mentusz Károly / Turizmus.com

Kialakítottak egy kupolás kiállító épületet, ahol a helyi kaptárköveket és a Bükki kőkultúra értékeit mutatják be, miközben napelemekkel működő kamerákat szereltek fel, esőbeálló pavilon létesítettek, de a munkálatok teljes befejezése 2019 végére várható.

A kaptárköveket az érdeklődők továbbra is ingyenesen látogathatják, májustól azonban a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az eddiginél több, szakvezetett túrát is szervez majd a szomolyai-, és más bükkaljai kaptárkövekhez. De terveik között szerepel az is, hogy hagyományossá tegyék az ún. tájsétákat is, amikor például erdőket, szőlőhegyeket vagy fás legelőket is megismerhetnek az érdeklődők.

Kupolás pavilonForrás: Mentusz Károly / Turizmus.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek