Nyolc hegymászó tűnt el India második legnagyobb hegyén

Egy indiai katonai forrás szerint megtalálhatták az India második legmagasabb hegyén eltűnt nyolc hegymászó közül ötnek a holttestét.

Egy névtelenséget kérő katonatiszt azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy egy felderítő helikopterről öt emberi testet láttak hétfőn azon az útvonalon, amelyen az eltűnt hegymászócsoport haladt. A forrás szerint "nagyon-nagyon csekély" az esélye annak, hogy a 4600-5500 méteren eltűnt emberek életben vannak, a túlélésük "csaknem lehetetlen". A hatóságok jelenleg vizsgálják, miként lehetne lehozni az embereket vagy holttestüket a nehezen megközelíthető, veszélyes helyről, ahol a helikopterek nem tudnak leszállni – írja az MTI.

Nanda DéviForrás: Sumod K Mohan - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61657012

A hegymászócsoport május 13-án indult el a Himalájában az India északi részén fekvő Nanda Dévi 7817 méter magas keleti hegycsúcsára. A csapatnak négy brit, két amerikai, egy ausztrál tagja volt és egy indiai túravezető is kísérte őket. A nyolctagú csapat pénteken nem ért vissza az alaptáborba, ezért szombaton a keresésükre indultak.

A kedvezőtlen időjárás miatt négy másik brit hegymászó már korábban elszakadt az expedíció magjától, őket sikerült épségben lehozni a hegyről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek