Ezentúl nem fognak tülekedni a hegymászók a Mount Everesten

Ezentúl azoknak a hegymászóknak, akik meg akarják mászni a Mount Everestet, igazolniuk kell, hogy tapasztalt mászók és kiváló kondiban vannak – jelentette be Nepál kormányának tanácsadó testülete.

Erre az intézkedésre azért került sor, mert csak idén már legalább 11 ember vesztette életét, közülük kilencen az Everest nepáli oldalán, ketten pedig a tibeti oldalon – számol be a hírről a BBC. 

A Mount Everesten az utóbbi időben túlzsúfoltak voltak a táborokForrás: Gunther Hagleitner/Wikimedia

Mostantól csak azok indulhatnak csúcshódításra, akik már bizonyítottan jártak legalább a 6500 méteres nepáli csúcson. A hegymászóknak a fizikai kondíciójukról is érvényes igazolást kell benyújtaniuk. Továbbá akik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, legalább 35 ezer dollárt kell befizetniük az Everestet csúcsmászásért, és 20 ezer dollárt a 8000 méternél magasabb hegyek megmászásakor. Ezt a lépést a tapasztalt hegymászók javaslata alapján hozták, miután ők kritikaként  felvetették, hogy eddig bárkinek, aki 11 ezer dollárt kicsengetett, lehetővé tették az Everes megmászását, holott a kevésbé tapasztaltak más hegymászókat is bajba sodorhatnak. 

Ez nem véletlenül volt eddig így, hiszen Nepál ad otthont a világ 14 legmagasabb hegyéből nyolcnak, és a külföldi hegymászók jelentik a fő bevételi forrásukat. Nepál kormánya ebben a szezonban rekord mennyiségű, 381 engedélyt adott ki.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek