Lekerülhet a világörökségi listáról Izland legfontosabb emlékhelye

A Þingvellir Nemzeti Park Izland négy nemzeti parkja közül az egyik - és egyben világörökségi helyszín. A parkot még 1930-ban hozták létre, mivel egyrészt itt található az ország legfontosabb történelmi emlékhelye, de emellett geológiai szempontból is a Föld egyik legizgalmasabb helyszíne. Az ok, amiért az izlandiak szinte szent helyként tekintenek a területre az, hogy itt alapították meg a világ első parlamentjét, az Alþinget, 930-ban. Most viszont komoly veszélybe került a világörökségi státusz.

Þingvellir Nemzeti ParkForrás: Wikipedia (feltételezhetően: Juhasz peter~commonswiki)

Nemrégiben ugyanis a helyi hatóságok levelet kaptak az UNESCO illetékeseitől, miszerint panasz érkezett be hozzájuk. E szerint a Þingvellir Nemzeti Parkban található Silfra hasadékot több cég is kihasználja anyagilag, pontosabban különböző búvárkirándulásokat szerveznek a területre, igaz engedéllyel teszik ezt. Ez a hét cég körülbelül évi 76 ezer embert hoz visz merülni a gyönyörű, vizes élőhelyre és ezzel veszélybe sodorják a területet. A panaszt egy ügyvéd küldte az UNESCO-hoz, és azt írta, hogy a cégek számára sokkal fontosabb a profit szerzés, mint a terület védelme.

A Silfra hasadékForrás: Diego Delso, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37290292

Az ügyben elkezdték begyűjteni az információkat, melynek a iceland monitor cikke szerint csak kétféle végeredménye lehet: vagy leállítják a szervező cégek tevékenységét, vagy az is előfordulhat, hogy a Þingvellir Nemzeti Park egyszerűen lekerül a világörökségi listáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek