Másszák meg Stájerország legmagasabb vízesésének szikláit!

A helyes óvárosáról és romantikus folyóparti sétányáról ismert Murauból valamivel több mint fél órás autóút vezet a Günster vízesés lábához, amely a várostól az északra 4 kilométerre fekvő Schöder és Krakaudorf között található. Stájerország legmagasabb vízeséséhez sűrű erdőben, fapallókon keresztül lehet közel kerülni. Mi is így tettünk.

 

A Tripadvisoron például sok felhasználó panaszkodik arra, hogy szép a vízesés, klasszak a rá épülő túrák, de nehéz volt megtalálni, mert nincs kitáblázva az odavezető utakon. Ezért most ide is teszünk egy térképet, talán így könnyebb betájolni.

 

A Stájerország legmagasabb vízesése címet 65 méteres magasságának köszönheti, de persze eltörpül a 972 méterével a világ legjének tartott venezuelai Angel-vízeséshez képest. (Bár decemberben kiderült, hogy ezt az egész világ rosszul tudja, mert még ennél is nagyobb van Dél-Afrikában.) De még a Krimml-vízesésnek is csak a legkisebb testvére lehetne, amely 380 méterével Ausztria legnagyobb vízesésének számít.

Talán erről az átívelő hídról a legszebb a panoráma
Galéria: Günster vízesés
Fotó: rea / Travelo

Mindenesetre ez a kis stájer természeti képződmény is megér egy órás túrát. És ha követjük a térkép szerinti köves utat, akkor már látni fogunk egy sárga táblát, amely egy bekötő út mentén a Schröderbach patakhoz irányít majd minket. Itt találunk egy vendégházat, és egy ingyenes kisebb parkolót is. Ha nem kocsival mennének, akkor jó, ha tudják, hogy a muraui buszpályaudvarról a menetrend szerint közlekedő 895-ös busz a parkolótól mintegy ötszáz méterre teszi le a túrázókat.

Nem csak a forrásáig lehet feljutni, van másik túraútvonal is a közelben
Galéria: Günster vízesés
Fotó: rea / Travelo

Az egyébként nyáron is kifejezetten hideg vizű pataktól aztán egy gyönyörű, a sűrű lombkoronától egy viszonylag sötét erdei ösvény vezet fel a vízeséshez, amelyhez egészen közel lehet merészkedni a kiépített fapallóknak és lépcsőknek köszönhetően. Nem kell feltétlen túracipőben érkezni, de egy recés talpú sportcipő nem fog ártani, a lépcsők és a kisebb sziklák azért tudnak csúszni az állandó vízpermet miatt.

A közvetlen közelében olyan, mintha nem párakapuban, egyenesen egy párafolyosóban járkálnánk
Galéria: Günster vízesés
Fotó: rea / Travelo

A vízesés három nagyobb sziklalépcsőjén másodpercenként több mint kétszáz liter víz zubog alá. És bár nyáron a víz kevesebb, a tavaszi időszakban a jóval gazdagabb vízhozam sokkal hangosabb robajjal és hatalmasabb erővel zúdul a mélybe.

Minél feljebb merészkedünk, annál sűrűbb az arcunkba csapódó vízpára és a zuhatag is egyre vadabbnak tűnik. És bár a fapallók majdnem a vízesés forrásához vezetnek, nagyjából az út kétharmadán van egy átívelő híd, ahonnan gyönyörűen belátni az egész zuhatagot. Ha esetleg valaki nem bírná a tempót, nagyjából a középső szakasz előtt talál egy-egy padot vagy farönköt - csomagolja ki a szendvicsét, falatozgasson bátran, és ücsörögjön egy kicsit a panorámát csodálva.

Erdei pihenősarok kilátással
Galéria: Günster vízesés
Fotó: rea / Travelo

És ha ugyanazon az útvonalon jönnek le, mint amelyiken felmentek, akkor a korábban említett vendégház közelében - a gyerekek legnagyobb örömére - találnak majd egy nagyobb háztáji udvart is, ahova bemehetnek kecskéket, kismalacokat és nyulakat simogatni. A vízesés csak tavasztól őszig látogatható, utána lezárják a felvezető utat. Így ha az elkövetkező hétvégék valamelyikén még terveznek egy kisebb túrát az osztrák határ túloldalára, ne hagyják ki! Itt egy 13 kilométeres, közepes nehézségű, itt pedig egy négy kilométer hosszú, könnyűnek ígérkező túrához találnak térképet és információkat.

Említettük már, hogy az osztrákok mindent virággal díszítenek? És ebből a parasztudvar melletti büfé-lakókocsi utánfutó vonószerkezete sem maradhat ki
Galéria: Günster vízesés
Fotó: rea / Travelo

Újságírónk a Club Appartement Hotel am Kreischberg meghívására érkezett a régióba.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek