Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz

Szállás 2000 forint, buszjegy 60 forint, egy liter víz 8 forint - ha az általában elég drága repjegyet kigazdálkodjuk valahogy, az élet már meglepően olcsó a legnépszerűbb egzotikus célpontokban. Három népszerű világjáró blogger tanácsai költséghatékony télből-nyárba típusú utakhoz Indonéziától Thaiföldig.

Elege van a borult égből, latyakból, esőből és hóból? Ha a pénztárcája engedné, már hajigálná is a táskájába a lenge ruhákat, és irány valamelyik trópusi tengerpart? Nincs egyedül! Három gyakorlott világjárót kérdeztünk arról, hogy milliomosnak kell-e lenni ahhoz, hogy az ember spontán ötlettől vezérelve, még idén télen melegebb éghajlatra meneküljön a nyomasztó európai tél elől. Bori, a Backpacker.hu bloggere, Rita, alias a Sárga ruhás lány, és Bangkok Charlie osztották meg velünk tuti tippjeiket arra az esetre, ha anyagilag nem vagyunk túlságosan eleresztve, viszont elszántan szeretnénk útnak indulni.

Így kezdjünk neki

"Nekem is volt már olyan, hogy az utolsó pillanatban döntöttem egy utazásról. Az ilyen spontán utakhoz mindig a Skyscanner.com oldalt használom. A 'honnan' mezőbe beírom Budapestet, a 'hova' mezőbe pedig azt: 'minden célállomást mutat'. A dátumot érdemes egy egész hónapra belőni. Ilyenkor kapunk egy listát, hogy hova, mennyi a legolcsóbb jegy. A kapott lista ár alapján növekvő sorrendben mutatja az úti célokat, itt kell megkeresni azt, ahol meleg van: például Izrael 14 000 forint, Dubaj 60 000 forint, oda-vissza" – avatott be Bori a hirtelen ötlettől vezérelt utazások kezdeti lépéseibe.

Bori út közben szívesen barátkozik a helyiekkel
Galéria: Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz
Fotó: Backpacker Bori / Facebook

Persze ez még nem minden, hiszen nem csak a repjegy árát kell mérlegelnünk. "A helyszín kiválasztásához fel kell készülnünk a helyi politikai helyzetből, hogy ajánlott-e most odautazni, és, hogy mennyire drága maga az ország. Izrael például könnyen elérhető, de ott egy pohár bor 1700 forintnál kezdődik. Így érdemesebb egy kicsit többet fizetni a repjegyre, és elmenni egy olyan helyre, ahol olcsóbb az élet: mondjuk Indiába (kb. 120 000 forint) vagy Malajziába (116 000 forint)" – folytatta Bori, aki Bolíviától Új-Zélandon át Indonéziáig a világ számos pontján megfordult már hátizsákos turistaként.

Azt, hogy ott helyben nagyjából mennyit fogunk költeni szállásra és étkezésre, a legegyszerűbben szerinte úgy deríthetjük ki, ha a keresőbe beírjuk a célország nevét, és azt, hogy Lonely Planet Budget. "Ehhez még érdemes hozzáadni egy kis pénzt belépőkre, utazásra, masszázsra, kinek mi a fontos. Én általában a költőpénzem harminc százalékát szoktam még hozzá adni" – tette hozzá Bori.

Amin a legtöbbet spórolhatunk - Backpacker.hu Bori tippjei

Szállás: Nagyon szeretek couchsurfing-el utazni, így nemcsak a szálláson spórolok, de helyiekkel is találkozom. Ha olcsó helyen vagyok, általában rengeteg a szállás, és így alkudni is könnyű. Nem szoktam előre foglalni, mert sokkal olcsóbb, és sokkal jobb helyeket lehet levadászni, amikor az ember már terepen van. (A kanapéturizmus veszélyeiről itt olvashat.)

Utazás: Az utazáson rengeteget lehet még spórolni, ha pl. az ember nem repülővel utazik az adott országon belül, hanem busszal vagy vonattal. Ezek mindig nagyon olcsók. Én éjszakai járatokra váltok jegyet, így aznap nem kell szállást fizetnem. Mondjuk az embernek meg kell tanulnia, hogyan kell bármilyen pozícióban aludni, de ebbe is bele lehet jönni.

Étkezés: Kerüljük a turistás helyeket, és menjünk az utcai árusokhoz! A legtöbben ettől félnek, pedig az étel itt mindig friss, mindent a vendég szeme láttára készítenek, és sokkal finomabb, mint a turistacsalogató, fehér abroszos éttermek.

Szuvenír: Ne vásároljunk ajándékot! Vannak olyan utazók, akik azt gondolják, hogy az utazás utolsó napja olyan, mint a karácsonyi nagybevásárlás. A szuveníreknél jobban örülnek szeretteink egy képeslapnak, aminek meg van az a varázsa, hogy az ember nemcsak rezsiszámlát kap a postaládájába, hanem egy személyes, barátságos üzenetet a világ másik feléről. Én régen még magamnak is küldtem!

Információ: Egy kis kérdezősködéssel, olvasással rengeteget meg tudunk spórolni. Van-e tömegközlekedés a reptérről a városba? Van-e belépő a látványossághoz? Sokszor lehúznak a látványosság előtt egy két dollárral, pedig az valójában ingyenes.

Olcsó és mesés: Indonézia

"Ha valakinek nincs túl sok pénze, de melegbe vágyik, Indonézia remek választás lehet. Jelenleg nincs főszezon, így az árak alacsonyabbak, a repülőjegyek tekintetében is. Bali remek választás egy ilyen útra" – tanácsolta Rita, a Sárga ruhás lány, akinek a történetéről korábban itt írtunk. Rita azt mondja, a repjegyen úgy lehet a leginkább spórolni, ha nem Budapest-Bali útvonalra vásárolunk, hanem Budapestről csak Kuala Lumpurig. Majd innen valamelyik ázsiai fapados légitársasággal repülünk tovább. Így a jegyet meg lehet úszni kétszázezer forint alatt.

Rita, a sárga ruhás lány itt éppen kékben Raja Ampaton, Indonéziában
Galéria: Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz
Fotó: A sárga ruhás lány / Facebook

És hogy miért Bali az ideális célpont? Rita szerint azért, mert "egész évben nyár van és a jelenlegi 'esős' évszak sem befolyásolja az ott tartózkodást. Nem esik egész nap, így kiválóan lehet szabad programokat szervezni. Miután az ember kielégítette kulturális kíváncsiságát a gazdag hindu hitvilágból, felfedezte a rizsteraszokat, dzsungeleket, vagy szörfözött, igazi tengerparti élményeket szerezhet a közeli, fehér homokos Gili-szigetek valamelyikén. Hajóval könnyen eljuthatunk oda és kipihenhetjük a fáradalmakat."

Ahogyan Rita az árakat sorolja, valóban úgy tűnik, hogy Balira csak eljutni költséges, utána nagyon olcsó az élet. Egyszerű, de tiszta és rendezett szállást találhatunk már akár napi 2000 forintnak megfelelő rúpiáért is. Az ételek nagy része nem kerül többe 500-800 forintnál. A látnivalók, kulturális események belépői sem drágábbak, mint itthon egy mozijegy. Ezeken kívül a közlekedésen is sokat lehet spórolni. Motort bérelni napi ezer forinttól lehet, a benzin ára 150 forint literenként. "Sokkal kalandosabb így felfedezni a sziget szépségeit, mint légkondicionált autóval. Fontos ugyanakkor, hogy nagyon körültekintőnek kell lenni. Az utak minősége nem a legjobb, ráadásul hozzánk képest az út másik oldalán vezetnek. De vállalkozó szelleműeknek mindenképpen ajánlott" – tanácsolta Rita.

Négycsillagos hotel kétcsillagos árért: Thaiföld

Thaiföld szintén borzasztóan költséghatékony ország, egyedül a repjegy kerül sokba, utána ha az ember ügyes, akkor sokat tud spórolni, tudtuk meg Bangkok Charlie-tól. "Ár-érték arányban például a thai hotelek messze jobbak, mint az európai társaik. Egy európai kétcsillagos hotel áráért itt négycsillagos szállást lehet foglalni. De ha valaki hátizsákos turistaként hostelekben száll meg, akkor át se lehet számolni az árakat, annyira olcsó lehet a szállás" – mondta a népszerű blogger.

Krabi, Long Muang beach
Galéria: Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz
Fotó: Bangkok Charlie / Facebook

Aki spórolni akar, annak Phuketet érdemes elkerülnie. "Korábban Thaiföldön tartományonként volt megállapítva a minimálbér, akkor Phuketen még Bangkoknál is magasabb volt ez az összeg. Így nem csak legenda, de hivatalos tény, hogy ez a legdrágább környék" – mondja Charlie, aki szerint érdemes kevésbé felkapott és népszerű partok felé venni irányt. Ilyen Krabi, ami Phukettel szemben fekszik, és innen is el lehet jutni az olyan népszerű szigetekre, mint a James Bond sziget, vagy A Part című film révén legendássá vált Maya Bay. De pénztárcabarát, ugyanakkor szép tengerpartot kínáló hely Koh Chang is, melyet szintén elkerült a tömegturizmus, és Bangkokból busszal, komppal öt-hat óra alatt elérhető.

Indonéziához hasonlóan a szállás itt sem drága, ha nincsenek nagy igényeink. "Ha az ember egy tengerparti bambuszkunyhóval beéri légkondi és meleg víz nélkül, akkor már napi 4-500 baht (3-4 ezer forint) körül is találhat szállást. Thaiföldön rengeteg az utcai kifőzde, a kétkerekű kordé, ahol egy-egy étkezés kijön már 100 bahtból (800 forint). Akár napi 1000 bahtból (vagyis kb. 8000 forintból) is meg lehet úszni a nyaralást, természetesen kirándulások és szórakozás nélkül" – sorolta Charlie.

Tuktuk Bangkokban
Galéria: Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz
Fotó: Bangkok Charlie / Facebook

De akkor is sokat spórolhatunk, ha a tengerpart helyett Bangkokban töltenénk egy kis időt. Charlie trükkjei a következők: "Ha az ember a fapadlós buszokat veszi igénybe, akkor a jegy mindössze 7-8 baht, ami 60 forint körüli összeget jelent. A folyón és a csatornákon a vízibuszok fillérekért viszik az embereket, ráadásul remek kaland kipróbálni ezeket az eszközöket. Szinte minden utcában vannak olyan vízautomaták, ahol a saját üvegünket meg tudjuk tölteni, egy liter tisztított víz mindössze 1 baht (8 forint). Sőt, ha az ember beleegyezik abba, hogy sok szabóságot és drágakőboltot végignéz, akkor a tuktukot is olcsón kipróbálhatja. Ezeken a helyeken ugyanis a sofőrök benzinkupont kapnak, ezért szívesen cipelik ilyen helyekre a turistákat. Persze kell egy erős pókerarc, amikor az indiai szabóságban rárepülnek az eladók az emberre. Ilyenkor tudni kell udvariasan elhárítani a rohamot és előadni az érdeklődő embert, aki azért momentán nem szeretne több száz dolláros öltönyt varratni."

Amin nem érdemes spórolni

Mindhárom megkérdezettünk egyetértett abban, hogy bár rengeteg dolgon lehet spórolni út közben, vannak olyanok, amiken nem érdemes. Ezek egyrészt az élmények – hiszen minek indulunk útnak, ha aztán mindent kihagyunk, mondván, hogy drága –, másrészt a biztonság.

Az életre szóló élményekkel ne spóroljunk
Galéria: Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz
Fotó: A sárga ruhás lány / Facebook

"A kulturális élményeken ne spóroljunk. Menjünk el megnézni a helyi, tradicionális táncokat, vegyünk részt ceremónián, látogassunk templomokat, próbáljuk ki a masszázshelyeket. A helyi ízeken sem érdemes spórolni. Az indonéz konyha kitűnő, mindenkinek ajánlom, hogy ezt egyen, ha itt jár" – mondta Rita.

"Az utasbiztosításon nem szabad spórolni. Thaiföldön remek magánkórházak vannak, de pénz nélkül nincs ellátás. Szó szerint ingünk-gatyánk is rámehet, ha valami baleset érne bennünket. A túráknál sem érdemes spórolni. Ne a legolcsóbbat válasszuk, hanem nézzünk körbe alaposan és tájékozódjunk előre, hogy milyen templomokat, látnivalókat, szigeteket érintenek. Thaiföldön előfordulhat, hogy fényképeken ugyanazt kínálja mindenki, de ha csak az árat vesszük figyelembe, lehet, hogy csak integethetünk egy-egy népszerű szigetnek, a hajó nem is köt ki, mert mondjuk a nemzeti parki belépőt ők is meg akarják spórolni. Vagy mondjuk bangkoki programnál kihagyják azokat a templomokat, amelyek valóban érdekesek, csak hát oda belépőt is kellene fizetni" – tanácsolta Bangkok Charlie, aki amúgy maga is vezet túrákat Thaiföldön, olykor inkognitóban is.

Bori ma már nem biztos, hogy bevállalná az új-zélandi stoppolást
Galéria: Nem kell milliomosnak lenni egy téli nyaraláshoz
Fotó: Hortobágyi Rántott Vombat / Facebook

"Soha ne spóroljunk olyan dolgon, amit később megbánunk. Legyen ez egy ejtőernyős ugrás, egy búvárkodás, vagy egy kicsit drágább hajókirándulás. Egy-egy ilyet szerintem érdemes beletenni az útba. Ezen felül pedig a biztonság az, amin nem szabad spórolni. Én Új-Zélandon végig stoppoltam, hogy spóroljak, viszont ezt ma már nem tenném egyedül lányként, hiszen ilyenkor nagyon kiszolgáltatottak vagyunk. Ennyit nem ér meg. Bolíviában is inkább fizettem többet egy busztársaságnak, akik rendszeresen szondáztatták a sofőrt, mert köztudott volt, hogy gyakoriak a balesetek, és a vezetők szeretek menet közben iszogatni. Ez ott elfogadott volt akkoriban, de szerencsére volt olyan busztársaság, aki a józanságra alapozta az üzleti előnyét" – tette hozzá Bori.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek