Túrautak veszik át a szögesdrótok helyét Koreában

Aki extrém helyszíneken szeret túrázni, annak egyre több lehetősége van erre a világban. Az ilyen helyszínek sorát gyarapítja Dél-Korea is, ami az ENSZ-parancsnokság engedélyével különleges útvonalakat létesít.

Ugyanis a két Korea közötti demilitarizált övezetet érintő három túraösvény tervét hagyta jóvá.  

A CNN cikke szerint az első ösvény a Gangvaon tartománybéli Goszeong közelében fut, a félsziget keleti oldalán. Ezt direkt április 27-én jelentették be, egy évvel a két koreai vezető kibékülést jelző közös nyilatkozata után. Az ösvény amúgy két megfigyelőpont között fut, közvetlenül a szögesdrótakadályok mellett.

Robert Adams, a helyi ENSZ-erők vezetője elmondta, a dél-koreai katonaság remek munkát végzett az útvonal biztosításával. Volt mit dolgozni az ösvényen, az ugyanis a két országot elválasztó, négy kilométer széles senki földje mellett halad. Ez a terület a szögesdróton kívül katonailag erősen őrzött, el is van aknásítva.

Burjánzó természet a koreai demilitarizált övezetben.Forrás: Shutterstock/agarose

A katonai konfliktus egyetlen haszna az volt, hogy a demilitarizált zónában pezseg a vadvilág, mivel ember ide nem léphet be. Különleges darvak, kacsák, őzek és hegyi kecskék járják a tájat, sőt még a veszélyeztetett amúri leopárd példányait is látták itt. Egy dél-koreai intézet szerint 6000 növény- és állatfaj lelt itt békére.

Egyes vélemények szerint ezt a zónát kell tanulmányozni, ha látni akarjuk, hogy jönne helyre a Föld, miután totálisan romokban heverne. A nagy kérdés az, hogy Észak- és Dél-Korea meg tudja-e majd őrizni hosszútávon ezt a fantasztikus menedéket a vadaknak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek