Túl sok a szemét a Mount Everesten, korlátozzák a turisták számát

2017 nyarán írtunk róla, hogy Kína elérhetővé teszi a Mount Everest életérzést a csak klasszikus hegyvidéki élményre vágyó turistáknak is – ezért luxushotelt, helikopter-leszállópályát, éttermeket és múzeumokat kezdtek építeni a hegy tibeti oldalán, melyet korábban csak nehézkesen látogathattak turisták.

Évente csak 300-an hódíthatják meg a tibeti csúcsotForrás: Shutterstock / Készítette: Udompeter

Mivel könnyűvé vált a megközelítése, a hegy tibeti oldala az utóbbi években rendkívül látogatott lett. A turistáknak kedvére volt, hogy a kínai oldal autóval is elérhető, a nepáli oldallal ellentétben, ahová csak több hetes séta árán lehet eljutni.

Csakhogy a turisták számával a szétdobált szemét is drasztikusan megszaporodott, tavaly tavasszal mintegy 8 tonna hulladékot gyűjtöttek össze és távolítottak el a helyiek – írja a szerb 021.rs hírportál. Mivel a magasabb pontok takarítása nem egyszerű feladat és nem tudja bárki elvégezni, úgy döntöttek, korlátozzák a csúcsra tartó turisták számát, amitől azt remélik, sikerül megfékezni a nagy mértékű szemetelést is.

Az idei év januárjától mindössze háromszáz szerencsés hegymászó kap engedélyt a közel 9 ezer méter magas hegycsúcs meghódításához. A többiek mostantól csak az 5200 méter magasság alatt található kolostorig mászhatnak fel. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek