Több ezer embert telepítettek ki Tibetben hegyomlás miatt

Csaknem hatezer embert evakuáltak egy hegyomlás után Tibetben, mert az ott lévő folyóba zuhant szikla elzárta a víz útját - írja az MTI a kínai katasztrófavédelmi hatóságok csütörtöki jelentése alapján.

A szerda reggel Menling megyében bekövetkezett hegyomlás során a folyóvölgybe zuhant szikla elállta a Jarlung Cangpo - indiai szakaszán Brahmaputra néven ismert - folyó útját, aminek következtében, a hatóságok jelentése szerint a vízszint csaknem negyvenméteresre duzzadt. A katasztrófavédelem információi szerint az omlásnak nem voltak áldozatai. A Jarlung Cangpo Tibetet elhagyva India felé veszi útját, és a kínai állami média szerint Peking folyamatosan tájékoztatja Újdelhit a Menling környékén kialakult helyzetről, a tibeti szakaszon keletkezett gát ugyanis hatással lehet az indiai oldalon található középső és az alsó szakaszok vízszintjére is.

A Brahmaputra 2937 km hosszú folyam Dél-Ázsiában, az indiai szubkontinens legbővizűbb folyójaForrás: Deepraj / Wikipedia

A hegyek és jeges vonulatok tarkította Tibet több ázsiai folyó forrása, ami a területet ellenőrző Kínának stratégiai szempontból is jelentős előnyt biztosít ázsiai szomszédaival szemben. A gyorsan emelkedő átlaghőmérséklet miatt a térség gleccserei gyors iramban olvadásnak indultak, ez pedig hosszú távon komolyan befolyásolhatja a környékbeli ázsiai országok vízellátását.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek