Februártól ingyen buszozhatnak egy szerb város lakói és turistái

Jagodina a szerb-magyar határátkelőhelyhez közel eső Szabadkától még további három órányi autózásra található, de a várost és környékét február elejétől már ingyen buszozhatják körbe a helyiek és a turisták is. A vajdasági Szabad Magyar Szó beszámolója szerint a helyi autóbuszokon nem kell felmutatni sem a hónapos jegyet, sem a személyi igazolványt, vagyis bárki ingyen körbefurikázhatja a települést és a környező falvakat.

Jagodina, városképForrás: shuttertsock / Készítette: qunamax

Szerbiában egyébként inkább az a jellemző, hogy évről-évre drágítanak a buszjegyeken, ezért is egyedi Jagodina kezdeményezése, amely talán luxemburgi példára született - itt állítólag nyártól az egész államot ingyen utazhatjuk be a helyi buszjáratokkal.

Jagodina egy másik turisztikai fejlesztéssel is előrukkolt: a Turistički Svet szerb utazási magazin az év elején írta meg, hogy a városban egy Etno-falu építésére készülnek, amely természetközeli helyen, a Nagy-Morava folyó bal partján kap helyet. A fejlesztésről egyelőre csak annyit árultak el, hogy egy jelentős összegből, több mint 100 millió forint értékű dinárból építik meg a hagyományőrző falut, melyet nagy turisztikai dobásnak szánnak.

Naplemente, Morava-folyó, SzerbiaForrás: shutterstock / Készítette: Djordje Petrovic

A várost jelenleg is sokan látogatják, évente 600 ezer vendég is megfordul a településen. Legnépszerűbb látványosságainak számít a helyi állatkert, a múzeum és az Aqua Park, de híres a borairól és a gazdag természeti világáról is. Aki ellátogat a tervezett Etno-faluba, az mintegy 50 ritka madárfajt figyelhet meg, amelyek közül számos a Morava partján fészkel. A térségben védett növényeket és ritka hüllőfajokat is lehet látni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek