Jobb, ha nem most indul Lengyelországba síelni

  A déli vajdaságokban folytatódó intenzív havazás miatt Lengyelországban a meteorológiai szolgálat első fokú riasztást adott ki pénteken, az országrész hegyeire vonatkozóan pedig a mentők komoly lavinaveszélyre figyelmeztetnek – írja az MTI.

  Síparadicsom a lengyel TátrábanForrás:shutterstock / Készítette: Patryk Kosmider

  Kedd óta különösen a Sziléziai, a Kis-lengyelországi és Kárpátaljai vajdaságban esett nagyobb mennyiségű hó. A riasztás ebben a térségben a legalacsonyabb a három fokozatú skálán – ez olyan természeti jelenségekre vonatkozik, amik anyagi károkat okozhatnak, és veszélyeztethetik az emberek egészségét, életét.

  A lavinaveszélyre a hegyi mentők mindenekelőtt a Tátrában figyelmeztetnek, itt négyes riasztást adták ki az ötfokú nemzetközi skálán.A mentőszolgálat a napokban semmiféle hegyi túrát nem javasol, a legkönnyebb útvonalakon sem. A rossz időjárás miatt 40 ember rekedt három magasan fekvő tátrai turistaszállóban, amelyek a lengyel Öt-tó völgyben, a Halas-tónál, illetve a Roztoka-völgyben találhatók.

   

  A szállók üzemeltetői szerint az élelmiszer-tartalék elegendő, a turisták biztonságban vannak. A Roztoka-völgyben szerdán már lezúdult egy lavina, de az emiatt elindított mentőakció során megállapították: a környéken nem tartózkodott turista.

  Ítéletidőről számolnak be a balti-tengeri városokból is. Többek között az ismert üdülőhelyeken – Gdanskban, Sopotban és Kolobrzegben – a nagy hullámok miatt egy időre lezárták a mólókat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!