Lassan elfogy a perui szivárványszínű hegy a turisták lába alatt

  A Machu Picchu mellett újabb természeti látványosság került veszélybe a tömegturizmus miatt Peruban, ahol az Andok szivárványszínű hegycsúcsait annyira sokat szeretnék talpuk alatt érezni, hogy folyamatosan kopni kezdett azok felszíne.

   A lenyűgöző szépségű, színes hegygerinc csak az elmúlt években vált népszerűvé a turisták körében, a környezetvédők azonban már most nagyon féltik a természeti képződmény jövőjét. A túrázók valamivel több mint öt éve fedezték fel maguknak a fényképekre kívánkozó látványosságot, amely könnyen járhat együtt a csúcsok megsemmisítésével - írja cikkében az Independent.

  A képszerkesztőket az ilyen természeti látványosságok gyakran megihletik, ebben a képben is lehet egy kevés színtámogatásForrás: Shutterstock

  Az Andok tengerszint feletti ötezer méteres magasságáig emelkedő, újra felfedezett hegygerince türkiz, levendula lila és arany csíkokba öltözve igyekszik elkápráztatni az emberiséget. Az évmilliókkal ezelőtt keletkezett Szivárvány hegy a Föld-lemezek tektonikus mozgásai következtében meggyűrődő, különböző üledékrétegeknek köszönheti pompáját. A helyiek évszázadok óta tartják tiszteletben a hegyet, azonban ahogy a külvilág tudomására jutott a különleges látványosság, naponta ezer hátizsákos túrázó igyekszik csúcsára feljutni. "Ha megnézed a hegyet képeken, olyan, mintha photoshoppolva lennének, pedig ez itt a valóság" - fogalmazott egy 18 éves mexikói turista az Independent cikkében. 

  A Vinicunca hegylánchoz tartozó Szivárvány hegy Cusco városától 3 órás autóútra találhatóForrás: Izabella23/Shutterstock

  És ahogy az ilyenkor lenni szokott, a turisták növekvő száma valamelyest gazdasági fellendülést is hozott az alpakákat legeltető pásztorok lakta térségben, akik szuveníreket kezdtek árulni, és pénzért cserében a hegyre vezetik fel a turistákat. A környezetvédők és geológusok azonban attól tartanak, hogy lassacskán elkopik a hegy csúcsa a turisták lába alatt. Ráadásul az ásványvízben gazdag területre több nemzetközi bányavállalat is bejelentkezett már, a kizsákmányolás pedig hónapról hónapra egyre valósabb fenyegetésnek tűnik.

  A megnövekedett számú látogatókra csodálkozó alpakák Red Valley térségébenForrás: Havardtl / Wikipedia

  "Ökológiai szempontból olyan, mintha az aranytojást tojó tyúkot ölnék meg" - mutatott rá a 2,5 mérföldes turisták által összeszemetelt és kitaposott hegyre vezető ösvényre Dina Farfan perui biológus, aki egy ideje a hegytől néhány órás távolságra található egykori Inka Birodalom romvárosa környezetében tanulmányozza a veszélyeztetett vadon élő állatokat.

   

  A biológus szerint a korábban érintetlen hegygerincen az elmúlt 18 hónapban vált egyre jobban észrevehetővé az erodálódás mértéke. A terület, ahol egykor madarak fészkeltek, most öt focipálya nagyságú parkolóvá alakult, amelyet az európai és amerikai turisták már kora reggel megtöltenek a kisbuszaikkal.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!