Pompás séták a sokszínű őszi természetben

Őszi melankólia Rügenen, rókagomba és mókusok Helsinkiben, Palotaszálló őszi pompában és távoli tájak tarkasága: helyek, ahol elképesztően szép az ősz.

Az őszi színkavalkád, a fák sárguló vagy pirosodó, barnuló levelei minden éghajlaton és országban kicsit másak. Ez az az időszak, amikor óriási sétákat vagy kirándulásokat lehet tenni a színpompás erdőkben, parkokban. Utána meginni valahol egy forró teát, kakaót, nagyokat beszélgetni, kiélvezni az utolsó napsugarakat. Összegyűjtöttünk néhány helyet a nagyvilágban és itthon, ahol garantáltan őrületesen szép színkavalkád fogadja az elkövetkezendő hetekben.

Bágyadt északi fénynél

Berlinben ősszel is vidáman

Berlin egy olyan célpont, amivel egyszerűen nem lehet hibázni, minden évszakban megvan a maga varázsa. Ősszel különösen szép a város, ami – többek között – a parkjairól híres, és amik sárgás-barnás színeket öltenek az őszi hónapokban.

A Tiergarten kerület 210 hektáros parkjában egész nap el lehet bóklászni, és ha nem különösebben trappolunk, elsuhanó rókákat, csapatostul vonuló nyuszikat, cikázó mókusokat és itt-ott sünöket is láthatunk. Annak ellenére, hogy Berlin központjában van a park, az óriási fái között olyan csend uralkodik, hogy a világ végén is érezhetjük magunkat, ahol sárga levelekkel szegélyezett ösvényeken barangolunk.

Másik nagy kedvencünk a városban az Alexanderplatztól két villamosmegállónyira (M4-es villamossal) található Märchenbrunnen szökőkút, és a mögötte található Volkspark Friedrichshain.

A mesekút egyik szobra mereven bámulja s színes lombokat.
Galéria: Séták ősszel
Fotó: Christina zur Nedden / Flickr.com

A dimbes-dombos park, a világháborúból megmaradt katonai bunker, amit benőtt az erdő, és a felnőtt méretben is megtalálható hinták mind-mind egy vidám őszi délután ígéretét hordozzák. A sárga levelekkel borított szerpentineken tett fárasztó sétát aztán kipihenhetjük a park szélén álló kis szalmatetős, karibi hangulatú bárban, a Pavillonban.

Melankólikusoknak és mélázóknak Rügen

És ha már Németország: pár órányi autózás Berlintől Rügen, ami Németország legnagyobb szigete. Nyáron nagyon klassz a tengerpartja, a németek egyik kedvelt nyaralóhelye. A sziget olyan, mint egy elvarázsolt világ: világítótornyaival, gyönyörű növényzetével, hajóival, az itt-ott elszórt óriás kerti törpékkel, és a meglepetésszerűen le-, és felszálló köddel olyan, mintha egy nagy költségvetésű film díszletei között sétálnánk.

Rügen: a nyarat idéző türkiz tenger és őszies fák a parton
Galéria: Séták ősszel
Fotó: Sebastian Daxler / Flickr.com

A naplemente ősszel és tavasszal meglepően hosszú, a vöröslő fényben, a sziget kristálytiszta levegőjében az ember egész nap csak menne és menne. Autóforgalom a szigeten alig van, a levegő sós és friss, a táj dimbes-dombos, ideális helyszíne a véget nem érő őszi romantikus túrázásnak. Külön szeretjük a sziget kicsi pékségeinek dolgozóit: beszédes, jó kedélyű személyzetbe ütköztünk mindenhol. Erről a szigetről mindig fizikailag fáj eljönni.

Szaunák, gombászás és levélhullás Helsinkiben

Európa legészakibb fővárosát alig több, mint félmillió ember lakja, a tavas-erdős főváros pedig ősszel annyira szép színekbe öltözik, hogy észrevétlenül járjuk le a lábunkat, mire megnézzük az összes csodáját.

Itt szinte kötelező a Seurasaari sziget, ami Helsinki központjától kb 15-20 percnyi buszozással elérhető. A szigetre egy hosszú fahídon lehet besétálni, és a mesés táj mellett van egy bónusza a szigetnek: itt laknak a világ legbarátságosabb mókusai. Ha ide indul, mindenképp szerelkezzen fel némi mogyoróval!

Ha pedig nem szeret csak úgy céltalanul bolyongani, viszont szeret gombát gyűjteni az őszi erdőben, akkor az ön helye egészen biztosan Finnországban van. A Helsinki-környéki erdőkben például olyan – itthon nem túl gyakorinak számító – gombák nőnek tömegesen, mint a fehér, és fekete rókagomba. De a nagy fagyok beállta előtt a finn erdők mélyén rengeteg finomság lakozik még: mindenféle bogyókat, áfonyát, málnát, sárga málnát lehet gyűjtögetni, amik sokkal édesebbek, mint azok a bogyók, amik Magyarországon teremnek.

A Nuuksio park. A fák megannyi finomságot rejtenek.
Galéria: Séták ősszel
Fotó: Mikhael Leppa / Flickr.com

Biztos, hogy mindkettőt talál a Nuuksio Nemzeti Parkban, ami 35 kilométerre, észak-nyugatra van Helsinkitől, tömegközlekedéssel fejenként öt euróért lehet odajutni egy óra alatt, de ha nem jól tájékozódik, idegenvezetéssel is mehet, így pedig azt is megmutatják, hol találja a legtutibb gombákat és bogyós gyümölcsöket.

És mi is lehet jobb, mint a tradicionális finn szauna, egy egész napnyi túrázás után a hűvös levegőn? A Nuuksio Nemzeti Parkban ezt is kipróbálhatja, még hozzá az autentikus fajtát, azt, amikor a forró szaunából kiérve egyenesen egy jéghideg finn tóba csobbanhat.

Otthon, édes otthon

Ha ősz, akkor irány az Őrség!

Az Őrségben minden évszakban van mit csinálni, de talán az ősz a legtutibb időszak, hogy ide látogassunk. Nagyokat túrázni, gombát szedni, belélegezni az ősz füstös illatát és tiszta estéken bámulni a csillagos eget: ezért szeretjük nagyon az Őrséget.

Őrségi hangulat
Galéria: Séták ősszel
Fotó: domino44 / Indafotó

Hármashatárkő például ideális őszi túracélpont, egyrészt a 170 méternyi szintemelkedés miatt kicsit izzasztó útvonal ősszel kellemesen átmozgat, hogy ne fázzunk. Másrészt mert a színpompás fák, a lombokon átsütő napfény pont azt adja, amiért imádni lehet az őszt. Ide Felsőszölnöktől induljon, a táv körülbelül öt kilométer, és egy rövid, lépcsős szakasztól eltekintve az útnak majdnem a legvégén, nem túlzottan megerőltető. Felsőszölnöktől kövessük a P, majd P∆ jelzést, a Hampó-völgyön keresztül érjük el az emlékművet.

Lillafüred, a mesebeli

És ami miatt irigyeljük a miskolciakat, hogy nekik ez csak egy ugrásra van, bővebben itt írtunk arról, hogy miért is. Körbesétálni a Hámori-tavat, melyen tükröződik a Palotaszálló, az őszi lombok alatt: gyönyörű és vadregényes. És nem utolsósorban akár családostul, gyerekestől is megtehető minikirándulás. A tavat nem csak körbesétálni lehet, hanem csónakázni is lehet rajta.

A Palotaszállónak kimondottan jól áll az ősz.
Galéria: Séták ősszel
Fotó: vihartáncos / Indafotó

De van itt minden, ami az őszi mókához kell, tudunk kisvasutazni, libegőzni. Hosszúakat kirándulni a narancsos-sárgás lombok között a Szinva-patak mentén, őszi vízesést nézni, sőt akár sziklát mászni is.

Túl az Óperencián

Piros fák Japánban

A japán fák kétszer egy évben hihetetlenül fotogének: a cseresznyefák virágzásának idején, és ősszel, amikor sárgulnak és pirosodnak a fák levelei. Mindkét időszakban elképesztő színeket produkál az ország növényzete. Ősszel fokozatosan éri el az ország különböző területeit az ősz, így Japánban szeptembertől december elejéig találunk sokszínű erdőket és parkokat. Az egész pontos menetrendet itt nézheti meg.

Az ősz Japánban hihetetlenül színes
Galéria: Séták ősszel
Fotó: Jen Morgan / Flickr.com

A japán vidék teljesen más, mint a japán város: például az Onuma Park, ami egy kvázi nemzeti park, sok kis szigetes tavával és vulkánjával, aminek csúcsa már a felhőket karcolja, megejtően szép ősszel. A park Hokkaidón található, ami Japán második legnagyobb szigete, az ország északi felén, Oroszország partjaihoz közel fekszik. Itt nem csak sétálni, túrázni, de biciklizni is lehet: 1000 yenért (kb. 2700 forint) lehet egy napra, vagy 500 yenért egy órára biciklit bérelni. Az országnak ezen a részén a fák október közepe táján öltik fel őszi ruhájukat, és november elejéig marad az állapot.

Piros juharfa levelek hazája: Kanada

Kanada egyetlen tartománya, ahol kizárólag a francia a hivatalos nyelv, egyben az a hely is, ahol a legfestőibb az ősz az országban. Mind a nagyvárosok, mind az erdők pirosas-narancsos színben játszanak, ami elsősorban az ország zászlajában is látható juharfák miatt vannak, amik ősz eljövetelével vörössé változnak. Quebecben például a Chateau Frontenac körül látni színes őszi lombokat, nem lehet véletlen, hogy ez a szálloda a világ egyik leggyakrabban fotózott szállodája.

A világ egyik legfotogénebb szállodája Quebecben van
Galéria: Séták ősszel
Fotó: Paul Van Der Werf / Flickr.com

A Vallee Bras du Nord Quebectől pár kilométerre, nyugatra fekszik, és amellett, hogy túrázhatunk a vöröses árnyalatú erdőkben, hegyeken völgyeken át, itt kiélhetik magukat azok is, akik az extrém dolgokat szeretik. Például találunk itt via ferratát, valamint 150 kilométernyi hegyi kerékpár utat is, de kajakozhatunk is, kirándulhatunk, és cuki, rönkfa házakban szállhatunk meg. Ideális őszi terep, minden szempontból. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek