Magyarok által kedvelt Kanári-szigeteki strandokat zártak be baktériumfertőzés miatt

Két tenerifei strandot is be kellett zárni a magas baktériumszint miatt. A bakteriális fertőzések súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A magas szennyezettség egyik oka, hogy a tengerbe szűretlen szennyvizet bocsátanak, amit közművek a tömegturizmusból eredő túlterheltségével magyaráznak.

A tenerifei strandok fehér homokkal vagy fekete vulkáni homokkal minden igényt kielégítenek, ha éppen megfelelő a vízminőségForrás: Spanyol Turisztikai Hivatal

Tenerife nemcsak a legnagyobb, hanem a Statista szerint a Kanári-szigetek legnépszerűbb üdülőszigete is. Évente több millió utazó keresi fel, akiket lenyűgöz az „örök tavasz szigetének" változatos szépsége.

Azt, hogy Tenerife ennyire népszerű a nyaralók körében, a helyiek már nem találják nagyszerűnek, és az elmúlt hónapokban többször is tiltakoztak a tömegturizmus ellen. De nem csak az ottani lakosoknak okoz gondot a nagyfokú turisztikai kihasználtság - a környezet is küszködik. Tenerifén mostanra két népszerű strandot is be kellett zárni túlzott bakteriális szennyeződés miatt.

Fekáliából származó baktériumokat fedeztek fel a Kanári-szigeteki strandokon a vízellenőrzések során

A Tenerife északi részén, Puetro de la Cruzban található Playa Jardinban, a vízminőség rutinellenőrzése során úgynevezett bélsárbaktériumokat, E. coli baktériumokat fedeztek fel. Ezek gyomor-bélrendszeri panaszokhoz, légúti fertőzésekhez, valamint a fül, a szem, az orrnyálkahártya és a bőr fertőzéséhez vezethetnek, ezért a strandot most lezárták a látogatók elől.

Hasonló probléma történt néhány nappal ezelőtt a sziget északkeleti részén található Playa de las Teresitasnál. Ott is túlzottan magas E. coli-szintet mértek. Az érintett partszakaszt ezt követően lezárták. Az Eldigitalsur spanyol hírportál jelentése szerint mostanra ismét minden rendben van, legalábbis a Playa de las Teresitas strandon. Visszaállították a normális értékeket, ezért a strandszakaszt újra megnyitották.

Tenerife küszködik a tömegturizmus miattForrás: © Sergio Villalba / WE photo agency/Sergio Villalba Morales

Szennyvizet engednek a tengerbe

A szennyeződést állítólag mindkét esetben a tengerbe engedett szennyvíz okozta. A Playa Jardin esetében a Punta Brava városrész a probléma. A városrész festői fekvése és színes házai miatt nagyon népszerű, a szennyvíztisztítója viszont állítólag túlterhelt. A "Tenerife News" szerint a szennyvíz egy része tisztítatlanul folyik a tengerbe. A környéken néhány szennyvízcső is szivárog. A Canariasahora azonban arról számol be, hogy a szennyvíztisztító telep bővítéséhez szükséges építési engedélyt még nem adták meg.

Puerto de la Cruz polgármestere úgy látja, hogy sürgősen cselekedni kell, különben a problémák újra és újra jelentkezni fognak, és a strandok lezárásához vezetnek. "Ez nem csak Puerto de la Cruz, hanem egész Tenerife megítélésének ártana" - mondta a polgármester.

A tisztítatlan víz azonban nem teljesen ismeretlen probléma Tenerifén. Ha az áramlatok kedvezőtlenek, akkor a szennyvizet visszahajta a strandok felé, a tenger hőmérsékletének emelkedése pedig tovább súlyosbítja a problémát – írja a reisereporter.de.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek