Most már Európában is terjed a szúnyogok okozta dengue-láz, ezek a tünetei

Egy invazív szúnyogfaj az EU 13 országában, köztük Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban telepedett le, és a jelenlétét a szakértők összefüggésbe hozzák a dengue-láz európai növekedésével.

Ázsiai tigrisszúnyogok már elérték Európát is - illusztrációForrás: James Gathany/CDC /Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/Wikipedia

A klímaváltozás kedvező feltételeket teremt a tigrisszúnyog terjedéséhez – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC). A szervezet arra figyelmeztetett, hogy a nemzetközi utazás tovább növeli az európai járványkitörések kockázatát. Azt tanácsolja az embereknek, hogy

távolítsák el a pangó vizet a kertekből vagy az erkélyekről, ahol a szúnyogok szaporodhatnak, és használjanak riasztót, valamint árnyékolót az ablakokon és ajtókon.

Az ázsiai tigrisszúnyog, az aedes albopictus, amelyről úgy gondolják, hogy a világ leginvazívabb szúnyogfaja, mostanra Európa-szerte terjed dél-európai „bázistáborából".

Az ECDC szerint Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Máltán, Portugáliában, Romániában, Szlovéniában és Spanyolországban honosodott meg, de Belgiumban, Cipruson, Csehországban, Hollandiában és Szlovákiában is találkoztak már vele.

Ahogy pár napja megírtuk, Olaszországban Trieszt különböző városrészeit idén emiatt már ötször lezárták, hogy fertőtlenítsék, utoljára éppen a június 9-10. közötti éjszaka. 

A dengue-láz influenzaszerű tünetekkel kezdődik, de súlyossá válhat, és egyes esetekben halálos is lehet.

„A fertőzések akár 85 százaléka tünetmentes" – magyarázta Fabrizio Enrico Pregliasco virológus, a Milánói Egyetem professzora. Ez pozitívan hangzik, de nem feltétlenül az. Mert ha egyszer már valaki meg is fertőződött, nem válik immunissá. Éppen ellenkezőleg: a második fertőzés sokkal problémásabb lehet. A legsúlyosabb formája, más néven dengue-vérzéses láz súlyos vérzést, extrém esetekben akár halált is okozhat.

„Európa már most látja, hogy az éghajlatváltozás kedvezőbb feltételeket teremt az invazív szúnyogok számára, hogy a korábban nem érintett területekre terjedjenek, és több embert fertőzzenek meg olyan betegségekkel, mint a dengue-láz" – mondta Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.

A legtöbb eset Bangladesben, Malajziában, Thaiföldön és Vietnamban fordul elő – írja a BBC.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek