VIDEÓ: Mutatjuk Szlovénia legkáprázatosabb vízeséseit

Szlovénia egy festői kis ország, hozzánk közel, melyet az Alpok csúcsai és a mediterrán tengerpart ölel körül. Valóságos paradicsom a természet szerelmeseinek, ahol a hegyek közé rejtett vízesések látványa nemcsak a helyieket, hanem a világ minden tájáról érkező turistákat is lenyűgözi. 

Sokan csak a híres Bledi-tavat vagy a Triglav Nemzeti Parkot keresik fel, pedig Szlovénia rejtett zugaiban olyan vízeséseket találhatunk, amelyek teljesen elvarázsolnak. Mutatjuk Szlovénia legkáprázatosabb vízeséseit.

Peričnik-vízesés

A Peričnik vízesés Szlovénia egyik legismertebb és leglátogatottabb vízesése a Triglav Nemzeti Park szívében, a Vrata-völgyben található. A vízesés valójában két szintből áll: az alsó 52 méter magas, míg a felső 16 méteres zuhatag.

A Peričnik vízesés a Triglav Nemzeti Park területén csodálható megForrás: mauritius images via AFP/© mauritius images / Stefan Hefele/Stefan Hefele

A Peričnik vízesés különlegessége, hogy a látogatók a vízfüggöny mögé sétálhatnak, onnan is  megcsodálhatják a tájat, ami különleges élményt nyújt. Az ösvény jól karbantartott, de megfelelő túracipő viselése ajánlott, mivel az út meredek és csúszós lehet. A Peričnik vízeséshez való belépés ingyenes, de a parkolásért fizetni kell, ami körülbelül 3-5 euró. Az idelátogatók a Triglav Nemzeti Park további szépségeit is felfedezhetik, hiszen a vízesés környéke gazdag túraútvonalakban és természeti látnivalókban.

Boka-vízesés

Szlovénia legmagasabb és egyik legimpozánsabb vízesése a Júliai-Alpokban, Bovec közelében található. A vízesés 106 méter magas és 18 méter széles, így lenyűgöző látványt nyújt. A vízeséshez vezető túraútvonalak közepes nehézségűek, és körülbelül 30-45 perc alatt elérhető a legjobb kilátópont is.

Hatalmas robajjal zúdul le a Boka-vízesésForrás: I, Svickova/Wikipedia

 Az ösvényen haladva a látogatók gyönyörű panorámában gyönyörködhetnek, ahol a vízcsobogás már messziről hallható. A vízeséshez való belépés ingyenes. A környéken számos más túraútvonal is található, amelyek további természeti csodákhoz vezetnek. A Boka-vízesés közelében található Soča folyó például kiváló lehetőséget nyújt a vadvízi evezésre és más vízi sportokra.

Martuljek-vízesés

Ez bizony két szakaszból álló természeti csoda, amely a Martuljek-hegy lábánál, Kranjska Gora közelében található. Az alsó vízesés 29 méter magas, míg a felső vízesés 34 méter magas. Egy festői túraútvonal vezet hozzájuk, amely a Sava Dolinka folyó mentén halad.

A Martuljek-vízesés festői túraútvonalon fekszikForrás: Ljuba brank at Slovenian Wikipedia

A túra közepes nehézségű, és körülbelül 1-2 órát vesz igénybe a teljes útvonal bejárása. A vízeséshez a belépés ingyenes, környéke pedig kiválóan alkalmas piknikezésre és természetjárásra. A környéken gyakran látni kisebb állatokat, emellett a növényvilág is rendkívül gazdag, így ha szeretitek a természetet, ez az egyik legmegfelelőbb úti cél.

Száva-vízesés

A legtöbb látogatót vonzó vízesés pedig a Száva, amely a Bohinji-tó északnyugati csücskében található. A vízesés a Száva folyó egyik forrásából ered, majd alakul vízeséssé, hogy aztán a Bohinji-tóba érjen. Onnan Sava Bohinji néven folytatja útját Bledig, ahol a Sava Dolinával egyesülve Száva néven folyik a Fekete-tengerig.

Savica avagy Száva-vízesés csupán eg ykarnyújtásnyira fekszik a Bohinji-tótólForrás: Travelo/Cserháti Szilvia

Egyedülálló a világ vízesései között, mivel a vízfolyás két patakra szakad a föld alatt. Az A-betűt formáló kétágú vízesés nagyobbik ágának magassága 78 méter, míg a kisebbiké 25 méter.

A videókon hosszabban láthattátok ezeket a csodákat, de még azok sem adják vissza azt, amit élőben tapasztalhatunk.

Forrás: TikTok,kirandulo.reblog.hu, kirandulastippek.hu

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek