Ezek Európa legtisztább és legkoszosabb fürdővizei

Egy új uniós jelentés szerint Európában az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig a legtöbb fürdővíz kiváló minőségű. Mutatjuk mely országok vezetik a rangsort, és hol érdemes óvatosnak lenni.

Ciprusnál is jó minőségű a tengerForrás: Shutterstock

A jó hír az, hogy az EU-ban a népszerű fürdővizek 85,4 százaléka bakteriológiai szempontból "kiváló" minőségű az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) elemzésének eredménye értelmében. Az értékelés alapja az Escherichia coli és a bélbaktériumok (enterococcusok) ellenőrzése Európa 22 081 fürdőhelyén.
Az uniós tagállamok mellett Albánia és Svájc is szerepel a helyszínek között. Az értékelés szerint az EU-ban a hivatalosan kijelölt fürdővizek 96 százaléka megfelelt a minimális minőségi előírásoknak. A fürdőhelyek 1,5 százaléka azonban "rossz" minősítést kapott.

Ezekben az európai országokban a legjobb a fürdővizek minősége

A tanulmány szerint a legmagasabb arányban Cipruson (97,6 százalék), Ausztriában (96,9 százalék), Horvátországban (96,7 százalék) és Görögországban (95,8 százalék) találhatók kiváló fürdővizek.

Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában az összes hivatalosan kijelölt fürdővíz megfelelt legalább a minimális minőségi szabványnak 2023-ban.

Németországban a vizsgált fürdőhelyek 90,3 százaléka "kiváló" minőségű a fürdőzéshez.

Az EEA jelentése szerint a part menti vizek fürdővízminősége általában jobb, mint a folyóké és tavaké.

Görögországnál jó a vízminőségForrás: Shutterstock/In Green

Ezekben az országokban a fürdővíz minősége különösen rossz.

A tanulmány 321 olyan helyet (1,5 százalék) tárt fel az EU-ban, ahol a víz minősége "rossz". Az elemzés szerint négy uniós országban a fürdővizek legalább 3 százalékának minősége rossz volt:

Svédország: 468 fürdővízből 24 (5,1 százalék) rossz minőségű
Hollandia: 746 fürdővízből 32 (4,3 százalék) rossz minőségű.
Írország: 148 fürdővízből öt (3,4 százalék) rossz minőségű.
Észtország: 65 fürdővízből két fürdővíz (3,1 százalék) rossz minőségű (Emajogi Vabaujula folyami fürdőhely és Raeküla Rand parti fürdőhely).

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek