Két méternél nagyobb, furcsa halat mosott partra az óceán

Június 3-án egy 221 centiméter hosszú halat sodort a víz az USA-ban, az Oregon megyei Gearhart strandra. Nagy feltűnést keltett a közösségi médiában a méretes, furcsa kinézetű hal, emiatt emberek tömege sereglett a tengerpartra, hogy megnézze a szokatlan kinézetű halat – olvasható a SeasideAquarium Facebook-oldalán.

Nem sokkal később a hír eljutott egy új-zélandi kutatóhoz, Mariann Nyegaardhoz is. A fényképek, alapján arra jutott, hogy nem egy óceáni naphal (Mola mola) példánya lehet, hanem feltételezhetően egy másik, saját kutatásai révén felfedezett naphal fajta (Mola tecta) lehet, melyet 2017-ben publikált.

Eredetileg úgy gondolta, hogy csak a déli félteke mérsékelt övi vizeit foglalják el ezek a halak, de ez az elmélet megkérdőjelezhető, mivel néhány példányt nemrégiben sodort partra Kaliforniában, egyet pedig egészen északon, Alaszkánál. 

Forrás: Seaside Aquarium/Facebook

Marianne Nyegaard megkereste a Seaside Aquariumot, hogy lássa, hajlandók lennének-e mintát venni a genetikai vizsgálatokhoz. A személyzet gyorsan reagált, több fényképet, mérést és szövetmintát készítettek.

Fényképeken keresztül Marianne megerősítette, hogy ez a valaha volt legnagyobb általa felfedezett példány.

Ez a hal még mindig a Gearhart tengerparton fekszik, és valószínűleg még néhány napig, esetleg hétig ott marad, mivel kemény bőrük miatt a dögevők nehezen tudják elfogyasztani. Ez egy figyelemre méltó hal, és az akvárium arra ösztönzi az embereket, hogy nézzék meg saját maguk is. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek