Abu-Dzabinak bejöhet, ami Magyarországon óriási blamázs volt?

Hófehér, kupolás, íves épületek a gyönyörű, kristálykék víz fölött. Első látásra nem kétség: a világhírű nyaralóhelyen, a görögországi Szantorini szigetén járunk. De mégis van valami különös: a forróbb sivatagi szellő és az arab kalligráfia a táblákon...

Az Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat nevű 22 szobás butikhotel idén februárban nyílt meg az Egyesült Arab Emirátusokban, és egy órás autóútra fekszik a főváros, Abu-Dzabi belvárosától. A koncepciót teljes mértékben a híres görög sziget ihlette, ahogyan a hotel neve is mutatja.

A mesés Santorini madártávlatbólForrás: Pixabay / Készítette: Michelle Maria

Építészetében kívül-belül a fehér, bézs és a kék színek, valamint az organikus, boltíves, lekerekített formák az uralkodók, akárcsak a görög szigeten. Rachid Bakas, a hotel igazgatója szerint a forma- és a színvilágon túl Abu-Dzabi természeti szépsége az, amely valóban összeköti a két helyszínt - írja a CNN.

Anantara új üdülőhelyét tudatosan úgy tervezték, hogy megidézze a nászutasok kedvenc görög úti célját. Az utánzatokat általában nem luxusélményként forgalmazzák, ez a hotel azonban ritka kivétel lehet. A legalacsonyabb árú szobája ugyanis körülbelül 800 dollárba (287 000 forintba) kerül éjszakánként. A Tripadvisor szerint ez kétszerese a szantorini szállodák főszezoni átlagárainak.

Az Egyesült Arab Emirátusok egyik legújabb szállodáját Szantorini ihletteForrás: Anantara Santorini Abu Dhabi/Facebook

Ha az ár nem előny, miért választaná az utazó a Perzsa-öbölben található utánzatot, inkább mint a görög szigetet?

„Exkluzív" – feleli Bakas. „Szép, mint a görög sziget, de intim környezetet nyújt. Egy igazi búvóhely, amilyet a zsúfolásig telt Szantoriniben, különösen nyáron, biztosan nem találunk" - teszi hozzá.

A felnőttbarát szálloda látványos terein túl olyan exkluzív élményeket kínál, mint a szivarszalon, a mozi, a gyógyfürdő és a medence vagy a part melletti jógaórák. 

És hogy a Perzsa-öböl-beli Szantorini hófehér maradjon, a szálloda külön személyzetet foglalkoztat a falakon keletkező foltok eltávolítására. A ki- és bejelentkezés között a festők körbejárják a szobákat, ügyelve arra, hogy a javítások ne legyenek se szürke, se bézs se tojáshéj árnyalatúak, csakis hófehérek. 

A görög falun az eredeti kék-fehér festést felváltó vidám sárga színek sem segítettek. Idén februárban végül le is bontottákForrás: charlemagne/Pixabay

Magyarország harminc éve vágott bele egy ilyen projektbe, mint most Abu-Dzabi. Még 1993-ban kezdődött el egy kereskedelmi és szórakoztató létesítmény építése Balatonfüreden nagyon hasonló forma- és színvilággal. A görög faluként elhíresült létesítmény építését hosszú évekig nem sikerült befejezni, aminek egyik oka sokak zsigeri tiltakozása volt a totálisan tájidegen építmény ellen a balatoni kultúrtájban. Az eredeti funkció hamar megbukott, és az új üzemeltetők érkezése sem hozott évtizedekig változást. A nyolc hektáros negyedet többször sikertelenül próbálták hasznosítani, végül a kísértetváros bontása mellett döntött az önkormányzat, amelyről korábban mi is írtunk.

Az idők változnak, és Abu-Dzabiban a tenger mellett talán kevésbé szürreális egy görög falu, mint a balatoni nádasok és lángosos bódék mentén. Hátha nekik sikerül.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek