Megmentenék a magányos beluga bálnát a szöuli bevásárlóközpontból

Szöul szívében, a világ hatodik legmagasabb felhőkarcolójának lábánál lévő luxusüzletek között egy Bella nevű magányos beluga bálna úszkál céltalanul egy apró, élettelen medencében, ahol már egy évtizede él fogságban. Öt évvel az utolsó társa elpusztulása után, az akvárium tulajdonosa ígéretet tett, hogy kiszabadítja, Bella viszont még mindig az apró akváriumban sínylődik.

Bella, a beluga bálna még mindig nem nyerte el a szabadságátForrás: Dolphin Project / X

A beluga bálna szorult helyzetben van, az érte kampányolók versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék a csupasz medencéből, mielőtt túl késő lenne. Jo Yak-gol, a Hot Pink Dolphins nevű tengeri környezetvédő csoport tagja elmondta, hogy nemzetközi petíciót indítottak a szabadon bocsátását követelve.

Bella szomorú története 2013-ban kezdődött, amikor kétéves korában a Jeges-tengerben befogták. Két hím belugával, Bellóval és Bellivel együtt eladták az akváriumnak, amely az 555 méter magas Lotte World Towerben lévő megaparkban található.

2016-ban Bello ötéves korában idő előtt elpusztult (a vadonban az átlagos élettartamuk 35-50 év), majd 2019-ben a 12 éves Belli is.

A közvélemény felháborodott, ezért a Lotte World Tower többször is ígéretet tett rá, hogy szabadon engedi Bellát. Ezek az erőfeszítések többször is elakadtak, többek között a Covid-járvány miatt.

Amikor a Guardian meglátogatta az akváriumot, Bella céltalanul pörgött vagy mozdulatlanul lebegett a mindössze 7 méter mély akváriumában. „Hiányoznak a környezetéből a stimulációs ingerek, emiatt is mentális betegség jeleit mutatja" – mondta Jo Yak-gol.

Dr. Valeria Vergara, a Raincoast Conservation Foundation cetkutatási programjának társigazgatója elmondta, hogy a belugák rendkívül intelligensek és szociálisak. „Olyannyira együttműködnek egymással, hogy segítenek egymás kicsinyeinek felnevelésében. Hosszú életűek, és nagyon összetett a kommunikációs rendszerük. Ilyen lényeket fogságban tartani egyszerűen etikátlan"– mondta a kutató.

Vergara szerint Bella áthelyezése egy tengerparti menhelyre az egyetlen etikus megoldás. Mivel Bellát már ilyen fiatalon eltávolították természetes élőhelyéről, a nyílt tengeren nem tudna életben maradni.

A Lotte World Aquarium közleményében azt írta, hogy az állatok jogainak védelmében dolgozik, és „bármikor készen áll a beluga elengedésére." A bürokratikus huzavona és a különböző menhelyek ajánlatai közepette viszont Bella továbbra is a medencéjében marad.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek