Horvátország egyre vonzóbb nyaralási célpont, ezek a legnépszerűbb helyszínek

Horvátország turizmusa idén is szárnyal, egyre többen töltik pihenésüket mesés déli szomszédunknál. Életbe lépett az új idegenforgalmi törvény, amely az ökológiai tudatosság felé terelni a turizmus fejlesztését.

Légi felvétel Zadar kikötőirőlForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Az első négy hónapban az érkező turisták száma 40 000 fő volt, ami az előző év első négy hónapjához képest 9%-os emelkedést jelent.
Régiók szempontjából a legvonzóbbak a turisták számára továbbra is a Kvarner övezet, Isztria és a Zadar környéke. Kiemelendő, hogy Kvarner térség a legtöbb vendégéjszakát regisztrálta, így idén is jelentős előnnyel indul az első helyért. A legnépszerűbb úti célok között szerepelnek olyan ikonikus helyszínek, mint Opatija, Zágráb, Ičići, Zadar, Rovinj, Poreč, a Plitvicei-tavak, Crikvenica, Fiume és Umag.

Opatija, ahol nyugalomra talál az emberForrás: Shutterstock / Készítette: xbrchx

Horvátország fenntartható turizmusa terén tett erőfeszítéseket is érdemes hangsúlyozni. Az idei év első napján hatályba lépett új idegenforgalmi törvény a felelősségek több szintű elosztásával próbálja majd a fenntarthatóság, az ökológiai tudatosság felé terelni a turizmus fejlesztését – tudtuk meg a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményből.

Az új törvény lehetővé teszi az önkormányzat számára, hogy korlátozzák a vendéglátó létesítmények számát és típusát, valamint más intézkedéseket vezessenek be a túlturizmus hatékony kezelése érdekében. A desztinációk korlátozhatják majd a városba szervezett érkezések számát vagy a városnézés ütemét, hogy tehermentesítsék egyes attrakciókat, és ökológiai hozzájárulást is bevezessenek. Az új törvény felhatalmazza a városokat és településeket, hogy irányítsák területük idegenforgalmi fejlesztését, beleértve az új szálláshelyek, éttermek és bárok nyitásának korlátozását is.

A Krka-vízesés leglátványosabb tagja, a Skradinski buk (Nagy vízesés)Forrás: Shutterstock/ Zdenek Matyas Photography

A tervezett új szállodanyitások is hozzájárulnak a horvát turizmus további fejlődéséhez. 2024-ben számos új szálloda nyitja meg kapuit, köztük a Hotel Hyatt Regency Zadar Maraska, a Hotel Pullman Zagreb, a Keight Hotel Opatija, Curio Collection by Hilton és a Riva's Hotels & Resorts, Ićići.
„Elkötelezettek vagyunk, hogy továbbra is fenntartható és magas színvonalú utazási élményt nyújtsunk minden látogatónak. A fenntarthatóság és a minőség iránti elkötelezettségünk segít abban, hogy Horvátország továbbra is kiemelkedő turisztikai célpont maradjon a világ számára." – mondta Herceg Ivana, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi igazgatója.

Továbbá fontos rendőrségi együttműködés is zajlik az idei évben is, amely alapján a magyar rendőrök egy-egy hónap időintervallumban – 2024. július 01. és augusztus 30. között – szolgálati feladatokat teljesítenek Horvátországban, Pulában és Zadarban.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek