Ez a különleges spanyol falu azzal fenyegetőzik, hogy teljesen kizárja a turistákat

A világ tele van szép falvakkal, és szeretnénk azt hinni, hogy a legtöbb turista tisztelettel, csendben és megfelelő távolságból csodálja meg ezeket a helyeket. Sajnos ez azonban nem éppen így zajlik a spanyolországi Menorca szigetén található kis faluban, melynek lakói belefáradtak a szemétbe, a zajba és az otthonukba belépő emberek tömegébe.

Binibeca Vell úgy néz ki, mintha egy görög település lenne, ebből fakadó népszerűsége okozza a problémákatForrás: AFP/Jaime Reina

Binibeca Vell településrőll van szó, amiről már mi is írtunk korábban, hiszen egy rendkívüli és különleges hely, mivel úgy néz ki, mintha egy görög faluba csöppennénk: hófehérre meszelt házak és keskeny, kanyargós utcácskák jellemzik. Éppen e különleges kinézete miatt lett a turisták célpontja, és mostanra olyan népszerűvé vált, hogy a helyieknek elege lett az összes turistából, aki odasereglik.

Estefele kiürülnek az utcák, ha már a turisták elmentekForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

Az ElDiario.es-nek nyilatkozva az egyik lakos azt mondta: „A turisták bementek az otthonokba, leültek a székekre, elvittek dolgokat, felmásztak a falainkra. Aggodalomra ad okot, hogy ha nem tesznek semmit a létszám korlátozása érdekében, ez a nyári hónapokban is hatással lesz a lakosokra."

A látogatók száma évente mintegy 800 000-re emelkedett, többnyire május és október között. Idén ez várhatóan eléri az elképesztő 1 milliós számot is.

A lakosok évek óta panaszkodnak. 2023-ban már megkezdődtek a turisták által okozott károk kezelésére irányuló intézkedések – többek között 15 000 eurót ajánlottak fel a helyieknek a szemét eltakarítására. Ráadásul ebben a hónapban a turisták csak 11 és 20 óra között látogathatják a települést. De sem biztos, hogy ennyi elég lesz. 

Rálátás a halászfalu fehérre meszelt házaira és a Földközi-tengerreForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

Óscar Monge, a Binibeca Vell 195 ingatlantulajdonosát képviselő csoport vezetője elmondta, hogy bár aggódnak azok a családok, akiknek szállodái, bárjai és ajándéktárgyai a helyi turizmustól függnek, most viszont úgy érzik, nincs más választásuk, mint javasolni a faluba vezető utak teljes lezárását – írja a Time Out.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek