Kifogták a világ egyik legvérszomjasabb cápáját az Adriából

Kékcápa akadt horgára egy helyi horgásznak a Bosznia-hercegovinai Neum partjainál. Egy 12 kilogramm súlyú még fiatal egyedről van szó. Neumban nem gyakoriak az ilyen fogások, de nem is engedélyezettek, és ez az egyed is véletlenszerűen keveredhetett a fogás közé. 

Nem csak a világ egyik legveszélyesebb, de a leggyorsabb cápafaja is - illusztrációForrás: CC-BY-SA/Diego Delso/Wikipedia

Ezt a fajt a világ egyik legveszélyesebb cápájaként tartják számon, és az Adriai-tenger legveszélyesebb cápájának is, mivel a nagy fehér cápához hasonlóan vonzódik a vérhez és megtámadhatja az embert is.

Tengeri halakra, illetve a vízfelszínen úszkáló sirályokra vadászik, de sajnos az embert is megtámadhatja, ha útjába kerül. A kékcápák nem ritkák az Adriai-tengeren, de a mélyben élnek, és ritkán úsznak ki a part közelébe. Ha közel jönnének a parthoz, azt többnyire a téli hónapokban teszik.

Ez a fajta cápa testének kék színéről kapta a nevét. Átlagosan három és fél és négy méter hosszúságúra nőnek, súlyuk elérheti a 150 kilogrammot. Amellett, hogy a legveszélyesebbnek tartják őket (a fehér cápával együtt), sokan a világ legszebb cápáinak is gondolják. Erőteljes állat, amely torpedó alakú testéről ismerhető fel, amely lehetővé teszi, hogy 35-90 km/h sebességgel haladjon át a tenger mélyén, így a világ egyik leggyorsabb cápája is. 

A fogai háromszög alakúak és cakkosak, éles szélekkel. Ez teszi lehetővé számukra a csúszós halak és lábasfejűek fogását. Fogaik egész életükben nőnek, vagyis ahogy egyesek kihullanak, mások nőnek helyettük.

A kékcápát a túlhalászás miatt a világ egyik legveszélyeztetettebb cápafajaként tartják számon – írja a sarajevotimes.com az N1 cikkére hivatkozva. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek