Eláll a lélegzet a világ legnagyobb kőből faragott Buddhája láttán

A Buddhák vitathatatlan bajnoka szerte a világon a Leshan Óriás Buddha Kínában. A döbbenetes méretű, tetőtől talpig 71 méter magas és 24 méter széles szobor a Minjiang, a Dadu és a Qingyi folyó találkozásánál épült meg. A világ minden tájáról vonzza a látogatókat, akik rácsodálkoznak erre az óriási építészeti csodára, és annak spirituális jelentőségére.

Egészen apróknak látszanak az emberek a 71 méter magas Buddha szobor tövébenForrás: Ariel Steiner, Wikpedia

A hajók és hajósok védelmére készült

Leshan, egy prefektúra szintű város Szecsuán tatomány déli részén, mintegy 120 km-re Csengtutól. ennek  városnak a közelében kezdték 713-ban, a Tang-dinasztia idején kifaragni a Lingyun-hegy oldalának sziklájából. A döbbenetes méretű alkotás csak 803-ban fejeződött be, tehát közel 90 évig készült.

Mostanság leginkább turistákat szállító kirándulóhajókat láthatunk a folyókonForrás: Imaginechina via AFP/Stringer - Imaginechina/Stringer

A projekt kidolgozója egy Hai Tong nevű szerzetes volt, aki úgy gondolta, hogy egy Buddha-szobor megnyugtatja a folyók találkozásánál lévő kavargó vizeket, amelyekről ismert volt, hogy számos hajótörést okoztak. Végül is a szobor kifaragása közben annyi követ vágtak ki a hegyből és süllyesztettek a folyóba, hogy az tényleg biztonságosabbá vált az arra haladó hajók számára.

A Minjiang, Dadu és Qingyi folyók találkozásánál, a sokszor magas hőmérséklet miatt csökken a vízszint, így a hatalmas szobor alapzata jócskán a víz fölé kerülForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Shen Bohan

Itt tényleg a méret a lényeg

A szobor egy ülő Maitreya Buddhát ábrázol, aki a térdén pihenteti a kezét, mosollyal az arcán. Az évek során a Leshan Óriás Buddha az UNESCO Világörökség részévé és népszerű turisztikai célpontjává vált. Nem alaptalanul, hiszen gigantikus méreteit nehéz elképzelni. Az ülő alak feje 14,7 méter magas, amin1021 hajfürt ül. Szemöldökei egyenként 5,5 méter hosszúak orra 5,6 méter hosszú. 

A Buddhának csak a feje majdnem 15 méter magasForrás: XINHUA / Xinhua via AFP

Az ujjai 8,3 méter hosszúak, 8,5 méter széles lábfején pedig 100 fő is kellemesen elférne. A Buddha nagysága azonban nemcsak méreteiben rejlik, hanem a furfangos építészeti kivitelezésében is: a szobor belsejében vízelvezető csatornákat rejtettek el, így tartva szárazon a belső részeit, valamennyire védve az eróziótól.

A szobor hatalmas lábujjaitól kezdhetjük meg a sétát a szobor fejéhezForrás: Anadolu Agency/Zhong Zhenbin/AFP

Ráncfelvarráson esett túl

A Kréta kori vörös homokkő sziklafalból kifaragott gigantikus szobrot 2019 április elején nyitották meg újra a látogatók előtt, miután az előtte elmúlt hat hónapban javításon esett át. Felújították sérült mellkasát és hasát, és eltávolították a mohákat az arcáról. 1949 óta ez volt a kilencedik nagyszabású javítása, ami még így sem túl sok ahhoz képest, ha belegondolunk, hogy több mint 1300 éve kedzték kifaragni. 

2005-ben még szinte egészen zöld volt a szoborForrás: AFP/Liu Jin

Így csodálhatjuk meg

A Leshan Óriás Buddhát kétféleképpen lehet meglátogatni: gyalog és hajóval. Aki úgy dönt, hogy gyalog megy, közelről csodálhatja meg és a lábujjától egészen a fejmagasságáig felgyalogolhat. Városnéző hajón távolról szemlélve pedig a teljes nagyságában látható. A hajókirándulás jobb választás annak, aki nem szeretne sokat lépcsőzni.

Meglehetősen sok lépcsőt kell megmásznia annak, aki fel szeretne jutni a Buddha fejéhezForrás: UNESCO/Karalyn Monteil

Természetesen a kettőt érdemes kombinálni is, de arra számítani kell, hogy a turisztikai csúcsszezonban (július-október) turisták tömegében kell ezt megtennünk.

A szobor rendkívüli környezete

A kőszobor az Emej-hegyre néz, mely Kína négy szent buddhista hegyének egyike, és mint ilyen, közel 3000 éve különleges, védett helyként kezelik. Kivételes kulturális jelentőségű terület, ahol több mint 30 templom épült. Ez az a hely, ahol a buddhizmus először meghonosodott kínai területen, és ahonnan széles körben elterjedt Keleten, így a buddhizmus egyik legszentebb helyévé vált. Az évszázadok során a kulturális kincsek száma nőtt, ennek legfigyelemreméltóbb darabja az Óriás Buddha.

Az Emej-hegy tája lenyűgöző festői szépségű terület, mely 1996-ban felkerült az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listájára.Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Jiang Hongjing

A festői szépségű Emej-hegy  változatos növényzetéről is nevezetes. A fák egy része több mint 1000 éves.

Mintegy 3200 növényfajt jegyeztek fel, amelyek közül 31 nemzeti védelem alatt áll, és több mint 100 faj endemikus ,azaz máshol nem található meg. Ez különleges elhelyezkedésének köszönhető, mert a Szecsuán-medence és a keleti Himalája-felföld szélén helyezkedik el.

A hely magas hegyeiről és buja növényzetéről is nevezetesForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yuan Shihong

2600 méteres magassági tartományán szubtrópusi örökzöld széles levelű erdőket, a vegyes örökzöld és lombos erdőket, tűlevelű erdőket, valamint a szubalpin fenyőerdőket is láthatunk. Ez a kivételes növényvilág állatfajokban is gazdag, mintegy 2300 fajt tartanak nyilván, amelyek közül több világszerte veszélyeztetett.

(Forrás: unesco.orggetnoticed.info, wikipedia.orgchinahighlights.com)




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek