Morcos, téli álmukból ébredő medvékkel küzdenek Japánban

A japán hatóságok figyelmeztetést adtak ki, hogy a lakosok vigyázzanak a téli álmukból felébredő medvékkel. Ez azután történt, hogy Japánban egyetlen év alatt mintegy 219 embert támadtak meg a medvék, közülük hatan életüket is vesztették.

Éhesen ébrednek téli álmukból

Egy vadszakértő szerint azok a medvék, amelyek az elmúlt hetekben japán lakosokkal futottak össze véletlenül, éhesek, rossz hangulatban vannak és nem szívesen találkoznak emberekkel. A japán környezetvédelmi minisztérium azt tanácsolta a túrázóknak, halászoknak, zöldségeket gyűjtőknek, illetve a külvárosokban élőknek, hogy legyenek figyelmesek.

Egy barnamedve család látható egy hokkaidói erdőben - nem tudni ki ijedt meg jobban, ők vagy a fotósForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Ryohei Moriya

Az új pénzügyi év április 1-jei kezdete óta a hatóságok Japánban 32 medvét észleltek, azaz 50 százalékkal többet, mint egy átlagos évben. (Japánban a kormány pénzügyi éve április 1-től következő év március 31-ig tart.)

Általában elmondható, hogy a medvék minden tavasszal rossz hangulatban jönnek ki a hibernációból. Soványak, éhesek és könnyen feldühödnek" – mondta Kevin Short természettudós, a Tokiói Információtudományi Egyetem korábbi kulturális antropológiai professzora.

Egy barnamedve rózsaszín lazacot keres a patakban felúszva Shari városáigForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Takehito Suzuki

A városokba is bekukkantanak élelemért

„Az évnek ebben a szakaszában nem szívesen lógnak az emberekkel. A legutóbbi tél azonban különösen nagy kihívást jelentett számukra. Tavaly ősszel szinte teljes kudarcot vallott a dió betakarítása, és ez az, amire a medvék támaszkodnak, hogy felhizlalják magukat közvetlenül a hibernált állapotba kerülés előtt" – mondta a professzor.

A termés hiánya nélkül, sok medve úgy merült téli álomba, hogy elegendő energiatartaléka lett volna ahhoz, hogy átvészelje.

„Emiatt viszonylag korán ébredtek, részben az idei melegebb téli hőmérséklet miatt, és nagyon éhesek is voltak" – tette hozzá Short.

Medvebocsok kószálnak az úton a Hokkaido prefektúrábanForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hidenori Nagai

Az emberek általában akkor találkoznak medvékkel, amikor a hegyekben túráznak, vagy amikor hegyi zöldségeket gyűjtenek. Mindazonáltal több olyan eset fordult elő, amikor a medvék tanyákhoz, falvakhoz, sőt városok pereméhez közeledtek, miközben élelem után kutakodtak. Short szerint minél éhesebbek, annál valószínűbb, hogy megkockáztatják a lakónegyedek felkeresését.

Egyre több medve merészkedik a városokbaForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Noriaki Sasaki

Egy hokkaidói medvevadász szerint a medvék „tavasszal agresszívebbek". Ősszel általában sokkal nagyobb a rendelkezésre álló élelem, de tavasszal agresszívan reagálnak, ha veszélyt észlelnek az élelmiszerükre.

Április elején egy medve jelent meg egy étterem közelében Fukuchiyama város szélén.

A barnamedvék korábban védelem alá kerültek Japánban, miután a széles körben elterjedt vadászat miatt a számuk zuhant, ám az elmúlt években kétszer annyian lettek, ami arra kényszerítette a helyi hatóságokat, hogy engedélyezzék nagyszabású vadászatukat.

Kerülni kell őket

Hifumi Tsuruga, a Hokkaido Research Organisation medveszakértője szerint fontos óvintézkedéseket tenni a medvékkel való találkozás elkerülése érdekében, de még fontosabb tudni, hogy mit kellene tenni a legrosszabb forgatókönyv esetén.

Kerülni kell őket, amennyire csak lehet, mert támadhatnakForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Noriaki Sasaki

„A legfontosabb, hogy elkerüljük a találkozást, ha az egyáltalán lehetséges" – mondta. „Használjon sípot, és figyelmeztesse azokat az embereket, akikkel együtt tartózkodik, illetve a medvék élőhelyén soha ne egyedül, hanem legalább két ember tartózkodjon együtt."

Tsuruga azt is javasolta, hogy hordjanak paprikaspray-t, és a medve szemét és érzékeny orrát célozzák meg, ha már nem elkerülhető a találkozás.

Idillinek tűnik a kép, de a legrosszabb rémálmunk válhat valóra, ha medvebocs és mamáival futunk össze - illusztrációForrás: Shutterstock

„Ha medvét lát, lassan hátráljon, de továbbra is figyelje" – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ne meneküljenek el vagy fordítsanak hátat egy medvének, mivel a hajsza ösztönzi az állatot. A legrosszabb forgatókönyv, akkor történhet, valaki olyan medvével találkozik, amely a kölykeivel van. Olyankor a legjobb megoldás az lehet, ha arccal lefekszik a földre, és védi a nyakát, arcát és gyomrát – mondta Tsuruga. Nem szabad elszaladni, meg kell várni, amíg a medve tovább áll – tette hozzá.

Az biztos, hogy óriási lélekjelenlét kell, hogy ezt valaki meg tudja csinálni.

(Forrás: scmp.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek