Fotók: Drámai narancssárga színűvé vált Athén

A levegő minősége drámaian leromlott Görögországban, és szerda reggel az athéni Akropolisz már nem volt látható a por miatt. A felhő egészen Szaloniki északi részéig ért.

A gyönyörű város látképe élvezhetetlenné vált és fullasztó lett a levegőForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A tisztviselők szerint ez az egyik legsúlyosabb mértékű porfelhő, amely 2018 óta Görögországot sújtotta, pedig március végén és április elején is hasonló jelenség érkezett Afrikából, ami Svájcot és Dél-Franciaországot is beborította

A légzőszervi betegségben szenvedő görögöket arra kérték, hogy korlátozzák a szabadban töltött időt, viseljenek védőmaszkot, és kerüljék a testmozgást, amíg a porfelhők el nem tűnnek. Az előrejelzések szerint szerdára kitisztul az ég – közölte a görög meteorológiai szolgálat.

Athén Mars-béli tájjá alakult a szaharai por miattForrás: AFP/2024 Anadolu/Costas Baltas

A Szahara évente 60-200 millió tonna ásványi port bocsát ki. A por nagy része gyorsan leszáll a Földre, de a kis részecskék egy része hatalmas távolságokat képes megtenni, és néha Európát is eléri.

A por és a magas hőmérséklet kombinációja miatt a légkör különösen Görögország déli részén vált fullasztóvá. Ennek köszönhetően a tűzoltóság kedden 25 erdőtűzről számolt be. Az egyik Kréta szigetén egy haditengerészeti bázis közelében tört ki – ahol a hőmérséklet 30 Celsius-fok fölé emelkedett – és a helyi jelentések szerint több lakást és egy óvodát evakuálni kellett – írja a BBC. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek