Ma lobban fel a párizsi olimpia lángja Görögországban

Hónapokkal az ötkarikás játékok rajtja előtt a hagyományokhoz híven Héra istennő templománál idén április 16-án kedden meggyújtják az olimpia lángját a görögországi Olümpiában. A Covid-19 világjárvány óta most először vehetnek részt a nézők a fáklyaváltó eseményeken. A keddi ünnepségre mintegy 600 küldöttet várnak, köztük Katerina Sakellaropoulou görög elnök és Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is jelen lesz – írja a france24.com.

Olümpia, 2024. április 15. Az olimpiai láng fellobbantási ünnepségének főpróbája Héra templománál, az eredeti olimpiai játékok helyszínén, az ókori OlümpiábanForrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Az ünnepség során színésznők ókori papnők szerepében hívják életre az olimpiai lángot egy parabolikusan csiszolt tükör segítségével Olümpiában, Görögország délnyugati részén, ahol a játékok i.e. 776-ban születtek. A fáklyagyújtás hagyománya az ókori olimpiák idejére nyúlik vissza, amikor a játékok alatt szent láng égett. A tradíciót 1936-ban elevenítették fel a Berlini Játékokon.

A szertartást a 2600 éves Héra-templom romjainál tartják, innen indul az olimpiai fáklya váltó, amely a visszaszámlálást jelzi az olimpia kezdetéig.

Az első váltófutó a 2020-as görög olimpiai evezősbajnok, Stefanos Douskos lesz. A 11 napos görögországi váltó során mintegy 600 fáklyahordozó viszi a lángot 5000 kilométeres távolságon keresztül 41 településen keresztül.

"A tokiói olimpiára készítettük elő ezt a programot, de a járvány nem tette lehetővé, hogy végrehajtsuk" - mondta Thanassis Vassiliadis, a Görög Olimpiai Bizottság fáklyaváltó bizottságának vezetője a múlt héten a Kathimerini napilapnak.

A főpapnő szerepét játszó Mary Mina görög színésznő gyújtja meg a fáklyát az olimpiai láng fellobbantási ünnepségénForrás: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Hajóval szállítják

Az olimpiai lángot április 26-án adják át a Párizs 2024 szervezőinek a csupa márvány Panathenaic Stadionban, az 1896-os első modern olimpiai játékok helyszínén.

Április 27-én a láng megkezdi útját Franciaországba a 19. századi háromárbocos Belem fedélzetén, amelyet néhány héttel az 1896-os athéni játékok után bocsátottak vízre. Franciaország utolsó, háromárbocos acéltörzsű hajója várhatóan május 8-án érkezik Marseille-be.

12 000 kilométeres útja során 400 városon és tucatnyi turisztikai látványosságon halad majd át Franciaország szárazföldi részein, valamint a Karib-térségben, az Indiai-óceánon és a Csendes-óceánon túli francia területeken.

Július 26-án a Szajna-parti párizsi olimpia nyitóünnepségének központi eleme lesz – most először nem a játékok fő stadionjában rendezik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek