Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

Ausztria azt tervezi, hogy május közepétől, amikor a jelenlegi intézkedés lejár, további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter a spielfeldi szlovén határon tett látogatása alkalmával jelentette be a hírt, és hangsúlyozta, hogy az intézkedésre az illegális migráció és az embercsempészet megakadályozása érdekében van szükség – írja a SchengenVisaInfo.

Májustól még fél évig biztosan marad a határellenőrzés az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határokon - illusztrációForrás: AFP/Joe Klamar

Ausztria kezdetben 2022-ben vezette be a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal, és azóta folyamatosan hosszabbítja a korlátozás érvényességi idejét.

Az utolsó meghosszabbításra 2023 novemberében került sor, amikor Ausztria úgy döntött, hogy 2024 májusáig érvényben tartja a két ország határellenőrzését. Karner miniszter már akkor kiemelte, hogy a belső határellenőrzés eddig is hatékonynak bizonyult, és az embercsempészek már nem Ausztriát választották útvonalukként vagy fő célállomásként.

Míg Ausztria szerint a belső határellenőrzés szükséges az illegális migráció és az embercsempészet megakadályozásához, Szlovénia ellenzi az intézkedés meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy az Ausztria által évek óta alkalmazott belső határellenőrzés nincs összhangban az uniós joggal.

Mivel a belső határellenőrzés gyakran még az uniós állampolgárok számára is késedelmet okoz, Szlovénia felszólította Ausztriát, hogy vessen véget ennek az intézkedésnek. Ez utóbbi azonban nem reagált erre a felhívásra, és úgy döntött, hogy november közepéig fenntartja a belső határellenőrzést.

A fenti két országon kívül Ausztria jelenleg Csehországgal is fenntartja a belső határellenőrzéseket. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek