Ezért utazzunk Lyonba, ha már úgyis elérhető lesz közvetlen járattal!

Lyonban sétálni olyan, mintha egyszerre sok különféle nagyvárost járnánk be. Ókori romjai Rómát, reneszánsz negyede Toszkánát, selyemgyártással foglalkozó kerülete Kína egykori központjait idézik, éttermei azonban nem hasonlítanak semmire, mindennél lyonibbak. A város nemcsak Franciaország gasztrofővárosa, hanem történelmi és kulturális központja is, hangulatos negyedek, világörökségi helyszínek, múzeumok és street art alkotások sorával. Ha mindennek, amit nyújt, csak a felét tudná, akkor is érdemes lenne felkeresni!

Az izgalmas város, Lyon látképeForrás: Shutterstock/Song_About_Summer

A Rhône és Saône folyók összefolyásánál elterülő Lyon nemcsak a harmadik legnagyobb város Franciaországban, de az állam egyik legjelentősebb tudományos, kutatási és oktatási központja is. Nyüzsgő egyetemváros, ahol közel százezer diák jár felsőoktatási intézményekbe. 

Mindezek mellett a turisták számára talán gasztronómiája az egyik legvonzóbb Lyonban.

Magyarországon a város neve a világ legrangosabb szakácsversenye, a Bocuse d'Or-ral forrt egybe. A Paul Bocuse helyi mesterszakácsról elnevezett esemény döntőjét minden második év januárjában a francia városban rendezik meg. Széll Tamás magyar séf nemzetközi hírnevet szerzett 2016-ban Lyonban, amikor megnyerte a kontinensviadal döntőjét, legutóbb pedig arról számoltunk be, hogy márciusban különdíjat nyert a magyar csapat az európai válogatón. 

Nem csoda hát, ha az általunk ajánlott lyoni programok közül az első két legfontosabb a konyhaművészethez kapcsolódik.

1. Vacsorázz egy bouchonban!

Az egyik legfontosabb tennivaló a városban, hogy úgy étkezz, mint egy helyi. Lyon tele van éttermekkel, amelyek minden ízlést kielégítenek. Nem is a fine dining-ot érdemes elsősorban keresni, hanem a manírok nélküli, kockás abroszos, tipikus lyoni kisvendéglőket, a bouchonokat, amelyek a helyi specialitásokat is kínálják, így a burgundi marhához hasonlító kakasételt, a coq-au-vint, a lyoni salátát, a kacsapástétomot vagy a sertéssültet. A legmerészebbek kóstolják meg az andouillette-t is, a sertésbéllel töltött kolbászt, amelyről korábban mi is írtunk a legbizarrabb francia ételeket csokorba szedő összeállításunkban.

Egy valamirevaló bouchon: teraszos, hangulatos, fesztelen kisvendéglő a macskaköves utcánForrás: Shutterstock/Prochasson Frederic

Húsz hitelesített bouchont találunk városszerte, de sokkal több hely hirdeti magát bouchonként, és ezekben sem fogunk csalódni. Jellemző rájuk, hogy étlapjukon dominál a hús, szezonális konyhát visznek, és előszeretettel kínálnak háromfogásos menüsorokat előétellel, főétellel és desszerttel. Érdemes jó előre foglalni asztalt, mert a bouchonok nemcsak a turistáknak, hanem az ott élőknek is nagy kedvencei.

TIPP: A Le Bouchon des Filles különösen jó ár-érték arányt kínál a hasonló jellegű helyek között.

2. Nyiss be az ország spájzába!

A Part-Dieu kerületben, Franciaország éléskamrájába szabadulhatsz be, ha felkeresed a Les Halles de Lyon Paul Bocuse-t, a gigantikus fedett piacot, amely a XX. század egyik legnagyobb szakácsikonjáról, a már említett Paul Bocuse-ről kapta a nevét. A nouvelle cuisine alapjait lefektető séflegenda a városon kívül született, egy közeli faluban, de egész életét azzal töltötte, hogy hozzájáruljon Lyon, mint Franciaország gasztronómiai fővárosának hírnevéhez. A róla elnevezett piac kihagyhatatlan attrakció a hasukat kicsit is szeretők számára.

Ínycsiklandó francia sajtspecialitások a Les Halles de Lyon Paul Bocuse piac egyik boltjábanForrás: Shutterstock//Colormaker

Közel 50 kereskedő (őstermelők, pékek, cukrászok, hal- és húskereskedők, sajtkészítők, borkereskedők, csemegeárukat kínálók, stb.) a legmagasabb színvonalon képviseli itt Lyon és Franciaország gasztronómiai kiválóságainak örökségét. Számos étterem is található a piacon, amelyek elfogadható áron árulják az ízelítőket a jellegzetesen lyoni fogásokból.

3. Fedezd fel a város reneszánsz arcát!

A Vieux Lyon tiri-tarka utcái, szűk sikátorai csodás építészeti városképpel ajándékoznak meg. Míg az újabb építésű Presqu'île negyed XIX. századi épületeinek köszönhetően párizsibb hangulatot áraszt, addig az óváros az ősibb Toszkánába repít. A reneszánsz idején Olaszországból gazdag kereskedőcsaládok özönlöttek Lyonba, és itt is felépítették rózsaszín, narancs és citromsárga tónusú villáikat.

Az olasz kereskedők építészeti öröksége a mai napig megdobogtatja a szíveketForrás: Shutterstock/Colormaker

A negyedet rejtett átjárók, úgynevezett traboulák szövik át, amelyeket még a selyemkereskedők hoztak létre.

A II. világháborúban nagy hasznát vették ezeknek a francia ellenállók, hogy észrevétlenül egyik utcáról a másikra jussanak át az épületekben kialakított titkos utacskákon keresztül. Néhány a turisták előtt is nyitva áll a mai napig, és akadnak, amelyek csak tematikus vezetett túrákon fedezhetők fel.

4. Keresd fel Lyon Notre Dame-ját!

A Fourvière-hegyen fekszik az óváros egyik legfontosabb látnivalója, a Szűz Máriának szentelt bazilika. A Notre-Dame de Fourvière Lyon egyik jelképe és legkedveltebb turisztikai látványossága, mivel az egész várost belátni az épülettől, és előszeretettel gyönyörködnek innen az emberek a naplementében.

Ilyen rálátás nyílik a lyoni Notre Dame-ra a város legnagyobb parkjábólForrás: Shutterstock/J. Photos

A bizánci, gótikus és román ihletésű historizáló épületcsodát 1896-ban szentelték fel, és 1998 óta számos más lyoni helyszínnel együtt az UNESCO világörökségének részét képezi. Ahogy a budai várba, a Lyon fölé magasodó bazilikához is közlekedik történelmi sikló, de mivel az a hegy gyomrában kapaszkodik fel, nem nyílik róla kilátás a városra, sokszor túlzsúfolt is, így érdemesebb felsétálni annak, aki teheti. 

5. Eredj Asterix nyomába!

Lyon elődjét, Lugdunum városát Kr. e. 43.-ban a rómaiak, egészen pontosan Julius Caesar helytartója alapította. 20 évvel később Lugdunum a Gallia Lugdunensis provincia székhelye és a három gall tartomány birodalmi központja lett. Számos ókori romot őriz ma is a modern metropolisz, és a korszaknak méltó emléket állít a Galloromán Civilizáció Múzeuma Lyonban a Fourvière dombon.

Az ókori színház romjai a Fourvière dombonForrás: Shutterstock/Brookgardener

A '70-es évek elején sok látszóbetonnal és úttörően modern, máig aktuális formavilággal kialakított múzeum izgalmas kontrasztot alkot az ott bemutatott ókori tárgyakkal. A mellette fekvő ókori színházzal együtt szintén a világörökség részét képezik. Az amfiteátrum a város egyik ikonikus látványossága, amely minden nyáron otthont ad a Les Nuits de Fourvière (Fourvière-i éjszakák) nevű zenei fesztiválnak.

6. Kukkants be a filmkészítés hőskorának kulisszái mögé!

Lyon számos múzeummal büszkélkedhet. Az Institut Lumière a városnak, mint „a mozi szülőhelyének" állít emléket. A látványos állandó tárlatot a Lumière testvérek, Auguste és Louis kastélyában rendezték be. A mérnök és feltaláló testvérpár korszakalkotó szerepet játszott a fotográfia és a film történetben. Számos, fényképészeti szabadalmuk mellett a XIX. század végén a kinematográf elkészítése mérföldkő volt a mozgókép és vele a nyilvános vetítések, azaz a mozi létrejöttében. Még ha nem is vagy filmes geek, akkor is élvezni fogod a bepillantást a századforduló 50 másodperces filmjeinek gyűjteményébe!

7. Kövesd a selyem útját!

Ha igazán különleges élményre vágysz, tölts időt a La Croix-Rousse-ban, Lyon történelmi selyemmegmunkáló negyedében! Lyon szíve közel 500 éve lüktet a selyemszövés ritmusában a selyemműhelyektől (canut) kezdve a selyemgyártók pazar, nagypolgári otthonáig.

A lyoni Selyemfesztiválon (Festival SilkinLyon) bemutatják, hogyan készítik a mai napig az értékes selyemképeketForrás: ShutterstockPierre Jean Durieu

A selyemmunkások múzeuma, a La Maison des Canuts-t kötelező tánc azoknak, akiket vonz a szövőszékek csörömpölése, a muszlin puhasága és az arany-ezüst szálak csillogása. Az Atelier de Soierie 1890 óta szakosodott selyemnyomtatásra és -festésre és a mai napig az egyetlen működő franciaországi műhely, ahol meg is csodálhatjuk az alkotásokat. A Brochier Soieries-nél pedig ki-ki elkészítheti saját selyemsálját Monet, Chagall vagy Picasso festményeinek mintáival.

8. Etess zsiráfokat a helyi Városligetben!

Ahogy a budapesti Városliget, úgy a lyoni Parc de la Tête d'Or is a helyi arisztokrácia szabadidős helyszíne volt a XIX. században, ennek megfelelően hasonlóan impozáns építészeti csodákkal kecsegtet. Évre pontosan egyidős a New York-i Central Parkkal és máig Franciaország legnagyobb városi zöld területe.

A Parc de la Tête d'Or Lyon egyik legkedveltebb helye a kikapcsolódásra - századelős üvegházai építészeti remekművekForrás: Shutterstock/Armando Oliveira

Van benne botanikus kert 40 méter magas platánokkal, libanoni cédrusokkal és gingko fákkal, négy rózsakertben barangolhatunk a területén, és egy kisebb állatkert is várja az oda látogatókat többek között pelikánokkal, zsiráfokkal és egy oroszlánnal. Csónakázótavát imádják a családok, akárcsak a parkban rendszeresen tartott bábelőadásokat, amelyek a francia Vitéz László, a több mint 200 éves lyoni kesztyűbáb, Giugnol kalandjait mutatják be. A park híres kovácsoltvas kapuja, óriási pálmaháza és kerékpáros velodromja a századforduló építészetének szerelmeseit garantáltan rabul ejtik. 

9. Oldódj fel a lyoni éjszakában! 

Lyon éjszakai élete éppoly változatos, mint a konyhája: mindenki talál benne ínyére valót. A bárok hajnali 3-4 óráig, a klubok pedig reggel 6-ig tartanak nyitva, így az éjszaka császárai otthon érezhetik itt magukat. A Rhône folyó partján az ott horgonyzó hajóbárok, azaz péniche-ek mindegyike más-más zenei műfajt kínál. Lyon egyik legrégebbi bárja, a Look Bar dzsesszes és intim hangulatról gondoskodik, míg a Trokson és a Technoir a Presqu'île negyedben a rockosabb igényeket szolgálja ki. Éjszakai a kis mellékutcákban vagy a zsúfolt szórakozóhelyeken érdemes óvatosnak lenni, a zsebtolvajok ilyenkor szívesen kopasztják meg a kevésbé józan turistákat.

10. Vessz el a street art kínálta optikai csalódásokban!

Lyonban az utcai művészet egy speciális ága, a szemet megcsaló tromp l'euil mindennél jobban virágzik, és egyben a város szimbólumává vált. Számos ablaktalan, óriási tűzfal változott izgalmas, 3D-s böngészővé az elmúlt években tehetséges művészek keze nyomán, amelyeken térben bogarászhatjuk a tengernyi apró részletet: anyukákat gyerekekkel, munkába igyekvő hivatalnokokat, bringásokat, erkélyeket, sőt olykor akár egy egész háztömböket, az épületek között lépcsősorokkal. Ilyen a legendás falfestmény is, a Selyemfonók fala, a La Croix-Rousse kerületben.

A közismert Selyemfonók fala a La Croix-Rousse-banForrás: Shutterstock/Franck Legros

Számos más olyan térbeli festmény is akad, amely a város híres szülötteit vonultatja fel, mintha azok egy magas bérház ablakaiból, balkonjairól tekintenének le. De azok az alkotások is izgalmasak, amelyek nem keltenek optikai csalódást, csak hűen ábrázolják Paul Bocuse-t, David Bowie különböző színű szemeit, A kis herceget vagy éppen formabontó módon ragadják meg a valóságot. A tűzfalak mellett Lyonban még a lépcsőket is teljesen bevett dolog színes képekké varázsolni.

+1. Tégy egy kitérőt a középkorba!

Csak 35 percre fekszik Lyontól Pérouges, egy lélegzetelállító középkori városka. Csupa kőből épült, néhol favázas házikóival, falakra felfutó növényzetével, ódon cégéreivel és szűk, kacskaringós utcácskáival Franciaország legszebb falvainak egyike. A kirándulás, de a teljes lyoni kiruccanás méltó megkoronázása lehet, ha megkóstoljuk a helyi csemegét, a kovászos tésztával, bombajó helyi vajjal és cukorral készült, citromos péksüteményt, a pérouges-i pitét. 

Pérouges az imádnivaló középkori városka mindössze fél órányira fekszik LyontólForrás: Shutterstock//Anton_Ivanov

Mindezeket olvasva talán nem is nagyon érthető, hogy miért nem szerepelt még a bakancslistánkon a város. Leginkább talán azért, mert Lyont eddig nem volt könnyű megközelíteni Budapestről, átszállás nélkül légi úton. Az EasyJet azonban úgy döntött, hogy a nyárutóra, ősz elejére belevág egy járatnyitásba. A kéthónapos időszakban heti kétszer közlekednek majd fővárosunkból. 

(Forrás: france.fr, thisislyon.fr, frenchly.us, wikipedia, visiterlyon.com, Travelo)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek