Ezek a világ legboldogabb országai 2024-ben

Megjelent a World Happiness Report, és ismét az északi országok kapták a legmagasabb pontszámokat. Az első helyen álló Finnország már hét éve őrzi első helyét – írja a cnn.com.

Helsinki 7 éve áll a lista első helyénForrás: Shutterstock/Finn Stock

Ismét Finnország a világ legboldogabb országa – derül ki abból az éves jelentésből, amelyet az ENSZ március 20-i nemzetközi boldogságnapja alkalmából készítettek.
A jelentés több mint 140 ország lakosainak globális felméréséből származó adatokra támaszkodik. Az országok boldogsági rangsorát az előző három év, jelen esetben a 2021 és 2023 közötti időszak átlagos értékelései alapján állítják fel.

Izland bronzérmes lett az országok boldogság versenyébenForrás: Shutterstock/Javen

A jelentés hat kulcsfontosságú változót vizsgál a boldogság mérésére: az egy főre jutó GDP, a társadalmi támogatás, a várható egészséges élettartam, a szabadság, a nagylelkűség és a korrupció megítélése.

A győztes Finnország északi szomszédai is megbízhatóan magas pontszámokat kaptak: Dánia (2. hely), Izland (3. hely) és Svédország (4. hely) az első ötben, Norvégia (7. hely) pedig kényelmesen a legjobb tízben végzett. A Hamász elleni háborút figyelembe véve Izrael meglepő lehet az 5. helyen, bár az ország 2022 óta a top 10-ben van.

A jelentés szerzői rámutatnak, hogy a rangsor hároméves átlagon alapul, ami gyakran tompítja az adott évben bekövetkező „kataklizmák" hatását. Az izraeli felmérést a Hamász október 7-i támadása után, de az azt követő háborúk nagy része előtt végezték.

Hollandia a 6. helyen végzettForrás: Travel-Fr/Shutterstock

Hollandia (6. hely), Luxemburg (8. hely), Svájc (9. hely) és Ausztrália (10. hely) egészíti ki a top 10-et.
Az Egyesült Államok (23. hely) és Németország (24. hely) részben azért esett ki a top 20-ból, mert más országok - különösen Csehország (18. hely), Litvánia (19. hely) és Szlovénia (21. hely) - boldogsága nőtt. Az Egyesült Királyság a 20. helyre került.

A 11. helyen végzett Új-Zéland nemcsak mesés tájakkal, de boldog emberekkel is büszkélkedhetForrás: Fakrul Jamil/Shutterstock

A világ 20 legboldogabb országa 2024-ben:

1. Finnország
2. Dánia
3. Izland
4. Svédország
5. Izrael
6. Hollandia
7. Norvégia
8. Luxemburg
9. Svájc
10. Ausztrália
11. Új-Zéland
12. Costa Rica
13. Kuvait
14. Ausztria
15. Kanada
16. Belgium
17. Írország
18. Csehország
19. Litvánia
20. Egyesült Királyság

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek