Víz alatti városok, melyeket hátborzongató érzés hullámsírjukban látni

Világunk óceánjai, tengerei, de még tavai is rengeteg titkot rejtenek – olyanokat is, amelyeket lehet, hogy sosem fogunk megtudni. Ezért is csodaszámba megy, hogy nem kevés víz alatti városról tudunk, amelyek eltűntek a mélyben. Félelmetes belegondolni is, hogy valaha emberek éltek, dolgoztak a falaik között. Az sem kevésbé meglepő, hogy némelyeket szándékosan süllyesztettek el. Csokorba szedtük a legkülönlegesebb eltűnt városokat.

Shi cheng, a kínai Atlantisz

A kínai kisvárost nem a természet süllyesztette el, hanem az emberek. A Wu Shi, vagyis az Öt Oroszlán hegy tövében lévő völgyet vízzel árasztotta el a kormány 1959-ben, hogy létrehozzon egy hatalmas víztározót és vízi erőművet. A kormányzati projekt miatt 290 000 ember kényszerült otthona elhagyására, mivel több mint 1300 települést és több tízezer hektárnyi mezőgazdasági területet árasztott el a víz. Így ma már 25-40 méter mélységben találhatók meg a város maradványai, amit régen bárki, aki búvárkodott, megtekinthetett, azonban 2011 óta – amióta Zhejiang tartomány védelme alatt álló történelmi emlékekké nyilvánították, csak azok a szakemberek merülhetnek le a mélybe, akik a feltárásokat végzik. Most azonban egy videó formájában Ti is megtekinthetitek! 

Port Royal, a kalózváros

Port Royal egykoron a Karib-tenger legismertebb és legvirágzóbb kalózkikötője volt, amelynek sorsát 1692-ben egy 7,5-ös erősségű földrengés, és az azt követő cunamik örökre elmosták. A város egyedülálló atmoszférája és gazdag történelme régóta lenyűgözi az embereket.

Port Royal és Kingston kikötők diagramja Jamaica szigeténForrás: Des Barres, Joseph F. W. (Joseph Frederick Wallet; Des Barres, Joseph F. W.(Wikimedia Commons

A Port Royal elsüllyedése nem csupán a városka tragédiáját, hanem a kalózkodás és a tengeri kereskedelem aranykorának végét is jelentette, hiszen rengeteg kincs a tenger mélyére került. 

Port Royal 3D illusztrációjaForrás: Shutterstock

Egy időben rengetegen kutatták a víz alatti várost, nem hiába. 1969-ben Edwin Link felfedezte a leghíresebb műtárgyat: egy 1686-os zsebórát, amely pontosan 11:43-kor állt meg. Azóta már a kormány külön engedélye szükséges a merüléshez, de az évek során előkerült tárgyak közül sok megtekinthető a Kingston-i Jamaicai Intézet Történeti és Néprajzi Múzeumában.

Pavlopetri, az 5000 éves város

Pavlopetri, Görögország egyik legizgalmasabb és legrejtélyesebb víz alatti lelőhelye. Ez az ősi település a Laconiai-öböl mélyén fekszik, Peloponnészoszi-félsziget déli részén, és az egyik legrégebbi ismert város, mely a tenger alá süllyedt. 

Az ősi Pavlopetri a mélyzöld vízben nyugszikForrás: Aerial-motion/shutterstock.com

A város hihetetlenül fontos szerepet játszott az ókori világ megértésében, mivel az itt talált maradványok és struktúrák több mint 5000 évesek lehetnek.

A víz alatti kőházak, utcák és közösségi épületek lenyűgöző bepillantást nyújtanak az ókori görög életmód és kultúra világába. Pavlopetri nem csupán egy régészeti lelőhely, hanem egy rejtélyekkel teli múlt időszakának titokzatos emlékhelye is, melyet a kutatók és felfedezők még mindig próbálnak megfejteni. 

Sant Romà de Sau, ami néha felbukkan

Sant Romà de Sau Spanyolországban, Katalónia északi részén található. A Sau víztározó létrejötte után a régi falu 1962-ben teljesen víz alá került, azonban a kisváros temploma nem adja magát ilyen könnyen.Amikor ugyanis a víztározó nem megy teljes kapacitással, a templom teljes egészében láthatóvá válik, előbukkan a víz alól.

A templom néha felbukkan, mintegy emlékeztetőkéntForrás: Shutterstock

Ez a víz alatti város egy emlékeztet arra, hogy az emberi beavatkozás milyen hatással lehet a tájakra, közösségekre. Sant Romà de Sau egyfajta víz alatti kincsesbánya, melyet Te is bármikor megtekinthetsz, ha éppen alacsony a vízszint. 

Ha extrán alacsony a vízszint, nem csak a templom, hanem a házfalak is láthatóvá válnakForrás: Shutterstock

 (Forrás: atlasobscura.com, wikipedia.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek