Több száz lépcső vezet a szikla tetejére a világ egyik legszebb kilátásáért

Bár többféle adat is felmerül, hogy pontosan hány lépcsőfok vezet fel a lenyűgöző Piedra del Peñol vagy Peñón de Guatapénak is nevezett meredek szikla oldalán, a legtöbb forrás 650-et említ. A hatalmas monolit a kolumbiai Antioquia megye területén található, és igencsak kedvelt turisztikai célpont. Aki veszi a fáradtságot és megmássza a tekintélyes mennyiségű lépcsőfokot, egész Kolumbia legszebb kilátását, sőt, sokak szerint a világ egyik legcsodálatosabb panorámáját kapja cserébe.

A meredek szikla a turisták kedvenc célpontjaForrás: Juan Gómez/Wikipedia

Fel, egészen a tetejére!

A 2135 méteres tengerszint feletti magasságban található természeti csoda tökéletes kilátópont a Guatapé-tóra és erre a gyönyörű régióra. A szikla megmászásáért a 18 USD-ba kerülő (kb. 6500 forint) belépőt a legtöbb turista boldogan fizeti ki, hiszen nem túl sok ilyen természeti csoda létezik a Földön. A lépcsősorok úgy illeszkednek egymáshoz mint egy cipzár, amely mintha a sziklán lévő óriási repedést hivatott volna összetartani. Vagy mint egy sebet összetartó varrat. 

A lépcsők kicsit elrettentőek, de biztonságosak isForrás: Yexx/Wikipedia

Bár a nagyjából 650 lépcső félelmetes számnak tűnhet, ráadásul szűkek a lépcsőfokok, az út mindössze nagyjából 10-15 percig tart a 200 méter magas szikla tetejére. Sok gyerek és idősebb turista is nekivág a csúcsnak, így se a magasság, se a lépcsők ne riasszanak el senkit az élménytől!

Pár száz lépcsőfok, de megéri a fáradtságotForrás:Torben Knauer/Shutterstock

Mert a kilátás sokak szerint annyira lehengerlő, hogy szinte nem is evilági, de kétségtelenül Kolumbia legszebb kilátópontjai között kell lennie. Ameddig a szem ellát, apró szigetek százai láthatók szétszórva a tó mélykék vizében. A kilátótoronyból az egyik oldalon lenézhettünk a modern El Peñol városára, a másikról pedig a régi stílusú Guatape városát láthatjuk. No meg kajakosokat és a jet-skiseket, miközben átsuhannak a tavon.

Ilyen látványban lehet része annak, aki feljut a szikláraForrás: Carina Furlanetto/Shutterstock

Aki felér a tetejére, biztosan nem fog éhen vagy szomjan halni, mert étel-, ital- és ajándékárusok bódéi is várják a látogatókat.

A tóba süllyesztett város

A szikla természetes képződmény, a tó azonban ember alkotta látványosság. Egy nemzeti vízenergia-projekt része, amely több mint 35%-át biztosítja Kolumbia áramellátásának. Az itt termelt villamos energiát a szomszédos országoknak, például Venezuelának is eladják.

A szikla markánsan kiemelkedik a "földöntúli" tájbólForrás: Gabriel Illescas/Wikipedia

El Peñol település, amit a szikla tetejéről nézünk, valóban egy új város, mert a régi El Peñol víz alá került. A víztározó létesítése miatt lakosok tízezreit kellett áttelepíteni az új városba. A tóban most egy hatalmas kereszt áll ki a vízből, amely azt a helyet jelöli, ahol az óváros víz alá merült.

Egykor itt El Peñol régi városa állt, amit beáldoztak a vízenergia-projekt érdekébenForrás: David Carlson/Wikipedia

Két város harcol a szikláért

A híres szikla El Peñol és Guatapé közelében fekszik. Hogy valóban mely településhez tartozik a látványosság, ez bizony többször is heves vitát váltott ki a két település között. A guatapéiak, végül úgy döntöttek, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá teszik, hogy a szikla az övék, így 1988-ban hatalmas betűkkel el is kezdték felfesteni az oldalára a község nevét, ám csak a G-ig és az U betű bal oldali, függőleges száráig jutottak.

Nem hagyták a guatepéieknek, hogy ráírják a településük nevétForrás: Javadumper/Wikipedia

Azért kellett leállítani a munkákat, mert az El Peñoliak felhívták a figyelmet egy 1973-as törvényre, amely szerint tilos a természeti turisztikai látványosságokat befesteni. A Luis Villegas és Antonio Quintero által mintegy 30 napon át készített betűk ma is láthatók a sziklán.[

A megkezdett felirat egészen messziről is látszikForrás: Daniel Di Palm/Wikipedia

A spanyolok megérkezése előtt az indiánok szent helye volt a szikla, később pedig egy olyan legenda is elterjedt róla, hogy az ördög egyszer el akarta vinni a helyéről. A történet ennek tulajdonítja a szikla nyugati lábánál található nagy repedést.

1954-ben Alfonso Montoya helyi plébános azzal a jelmondattal, hogy „a varangyok nem másznak fel a kövekre", versenyt indított annak érdekében, hogy valaki elsőként felmásszon a szikla tetejére. Ez végül 1954. július 16-án sikerült mindjárt 3 próbálkozónak is: Luis Eduardo Villegasnak, Ramón Díaznak és Pedro Nel Ramíreznek.

Így jutunk ide el

Medellín Kolumbia második legnépesebb városa, amit sok turista keres fel. A városban több Medellín és Guatapé közötti egynapos kirándulást hirdetnek, amelyek magukban foglalják a sziklára való túrázást is.

Medellín éjszakai látképeForrás: JIMENA MARTIINEZ/Wikipeda

Persze egyénileg is megszervezhető a túra, mert Medellínből Guatapéba eljutni hihetetlenül egyszerű. Mindössze annyit kell tenni, hogy az illető kisétál a Caribe buszpályaudvarra, ahova a medellíni metróval vagy taxival lehet eljutni. Miután az utazó megérkezik a buszpályaudvarra, pár dollálért vásárolhat jegyet, amely közvetlenül Guatapéba vagy El Peñolba viszi.

Guatapé színes házaiForrás: Shutterstock/Mehdi33300

Aki úgy dönt, hogy Guatapéban száll meg, nyüzsgő óváros várja, ahol rengeteg kalandos tevékenység, illetve hostel közül választhat. A guatapéi épületek falai színesek, sok házon 3D-s festmények is láthatók. Minden épület egy műalkotás, ezért a városban barangolás úgy tűnhet, mintha egy művészeti galériában sétálgatnánk.

(Forrás: journeyera.com, wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek