Micsoda színkavalkád! Kolumbia szivárványvárosától eláll a lélegzetünk

Guatapé egyike azon képeslapra kívánkozó helyeknek, amelyeket nem hagyhatunk ki, ha Kolumbiába látogatunk. A mesés, 9000 fős település az ország északnyugati részén fekszik, busszal 1,5-2 óra alatt el lehet érni Kolumbia második legnépesebb városából, Medellinből. A zajos városból kiszakadva egy békés, vidéki kisvárosban találhatjuk magunkat, ahol szivárványszínben fürdőznek az utcák, és mesés látványt nyújt a hegyekkel körbevett, türkizkék tó.

Akár a világ legszínesebb települése is lehet

Ha valaki nem hisz abban, hogy a színek hatással vannak az ember hangulatára, itt bizony megtapasztalhatja, hogy ez bizony így van! Ez az ország egyik legfestőibb és legszínesebb városa, de még az is lehet, hogy nincs ennyi szín sehol máshol a világban. A kisváros híres a zocalókról, a színes házak lábazatán található festett panelekről, amelyek általában a környék kereskedelmét, gazdaságát, történelmének fontos időaszakait ábrázolják.

Forrás: mehdi33300/Shutterstock

A kövekkel kirakott utcákon nem győzünk egyik ámulatból a másikba esni, ahogy a színorgia beborítja és mesebelinek tünteti fel a települést. A csinos utcákat járva éttermek és utcai kifőzdék bőséges kínálatából válogathatunk. A lasagna, a ravioli és a pizzák mellett itt a palacsinta sem édes. Sajtos, sonkás ízben kapható sok minden más mellett, de a frissen sült kenyeret és a kolumbiai sajtokat mindenképpen érdemes megkóstolni.

Forrás: mehdi33300/hutterstock

Guatapén belül autó nélkül is könnyen el lehet jutni bárhová, mert helyi tuk-tuk és taxi a legeldugottabb helyekre is elrepíti az embert. De mivel a látnivaló nincsenek messze egymástól, gyalogosan is federíthetó a városka.

Ha kevés idő áll a rendelkezésünkre, akkor érdemes egy egynapos vezetett túrára bejelentkezni. A Viator oldalán személyenként nagyjából 30 amerikai dollártól (kb. 10 ezer forint) kínálnak ilyen túrákat, amiben benne van egy bőséges reggeli és egy finom ebéd, valamint a klímával felszerelt buszos kirándulás, ami alatt a város történelmébe is betekintést kapunk.

Forrás: USA-Reiseblogger/Pixabay

Amit mindig elmondanak a városról, hogy Antioquia megye területére esik, amit 16. századig bennszülött csoportok laktak. A törzs feje „Guatape" volt, aki uralkodóként 1811-ben alapította meg a várost, melyet róla neveztek el.

Forrás: Fotos593/Shutterstock

Eredetileg mezőgazdasági város volt, de bányásztak is a környéken. Később, 1970-ben egy nagy vízerőmű-komplexumot építettek itt, és szándékosan elárasztották a tájat. Ennek köszönhetően Guatapé nem csak az ország egyik legfontosabb gazdasági központja lett, de Kolumbia egyik legnagyobb, apró szigetekből álló tavát is idevarázsolták.

A környék gyöngyszeme és sziklája

Guatapé az elárasztást követően már nem csak színes utcáiról, hanem gyönyörű lagúnájáról is híres volt, amelyet gyakran „Antioquia gyöngyének" is neveznek. Egy kirándulás a tónál nagyszerű lehetőség a kikapcsolódásra. Helyben bérelhetünk kajakot a tó különböző árusainál, de lehet vitorlázni, jet-skire pattanni, aki pedig nem kívánkozik vízre szállni, az a látványban is gyönyörködhet.

Forrás: finix8/Pixabay

Sokan azért látogatnak Guatapéba, hogy megmásszák a város híres szikláját – az El Peñón-t vagy La Piedrát –, és élvezzék tóra és a környező szigetekre nyíló lenyűgöző panorámát. A legjobb kilátás a lagúnára minden bizonnyal a szikla tetejéről nyílik. Nem egyszerű megmászni a 740 meredek (3szor a Mátyás templom tornya) lépcsőt, de mindenképen megéri.

Forrás: USA-Reiseblogger6Pixabay

Körülbelül 6 amerikai dollár (kb. 1800 forint) a belépő, ezért el ne felejtsünk el készpénzt vinni! Italt, ételt nem muszáj felcipelni a hegy tetejére, mert fent bármit és mindent meg lehet vásárolni az árusoktól, a gyönyörű kilátás viszont garantált.

Forrás: bontraveler.com, colombia.travel/en/blog, theculturetrip.com/

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek