Az itáliai Baia elsüllyedt üdülőtelepülése

Fénykorában, a Római Birodalom fennállásának idején, Baia egy igazi üdülőparadicsomnak számított. Ide jártak a megbecsült hadurak, stratégák, de az ókor leghatalmasabb alakjai, mint például Néró, Ciceró és Caesar is meglátogatták a várost, sőt sokan közülük állandó nyaralóvillát is fenntartott itt.

Forrás: ©Moriarty / Atlasobscura.com

Baia évszázadokon keresztül kiemelkedő üdülőváros volt, mivel természetes vulkáni források felett helyezkedett el, így gyógyhatású meleg vizes medencéinek híre messze földön elterjedt.

De sajnos a felhőtlen szórakozás időszaka nem tarthat örökké. A várost a 8. században érte utol a vész, ekkor teljesen kifosztották és 1500-ra a korábban fényűző város maradványait elhagyták. Miután a várost és a forrásokat már nem gondozta senki, a vulkáni források miatt a vízszint emelkedni kezdettvárosmaradványok kiürítése után a vízszint lassan emelkedett és szépen lassan elöntötte a területet.

Baia nem minden része van teljesen víz alatt, a képen látható rész a római fürdők egyik termeForrás: ©Moriarty / Atlasobscura.com

Baia ősi maradványai ma már teljesen a víz alatt vannak, de ezzel egyike lett a világ kevés víz alatti régészeti parkjainak. Ha egyszer ellátogatunk ide, akkor üvegfenekű hajók fedélzetéről csodálhatjuk meg a megőrződött városfalakat, szobrokat, mozaikpadlókat, de akár snorkelezhetünk vagy búvárkodhatunk is a környéken. Bár a város már nem üdülőhely, vize még mindig csodákat rejt.

Forrás: atlasobscura.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek