Elsüllyedt városok: a Római Birodalom Las Vegasa

Több mint 2000 évvel ezelőtt létezett egy város, melyet manapság a Római Birodalom Las Vegasaként emlegetnek. Baia, az üdülőváros, mely körülbelül 30 kilométerre volt Nápolytól, Olaszország nyugati partján. Azonban több, mint ezer éve víz alatt van.

Az elsüllyedt várost Raimondo Bucher fedezte fel 1956-ban, és ekkor kezdték feltárni a gyönyörű, mozaikdíszítésű padlózatokat őrző vízalatti világot.

A Protiro-villa mozaikpadlójaForrás: AFP/Andreas Solaro

Baia, vagy latin nevén Baiae, valószínűleg a vulkáni tevékenység miatt süllyedt el, mivel a terület különféle vulkáni kúpok, kráterek sűrű csoportosulása. Nem egyetlen vulkán, hanem egy jórészt a Földközi-tenger alatt fekvő, 24 kráterből és sok gejzírből álló komplexum. Nevét Odüsszeusz hajójának kormányosáról kapta, akit állítólag a közelben temettek el. A város virágzását és pusztulását is a területén fakadó, bővízű kénes forrásoknak köszönhette, amelyeket fürdés és gyógyítás céljaira hasznosítottak.

Először Livius, római történetírónál olvashatunk a településről, aki megemlíti, hogy Scipio, a nagy hadvezér nagyapja is itt, Baia városában gyógyíttatta magát. A Római Köztársaság vége felé Baia virágzó, nyüzsgő város lehetett, erről árulkodnak a 2000 éves maradványok, melyek a víz alatt kiváló állapotban vannak. A régészek sok ép szobrot, házakat és templomokat találtak a feltárás során. Ekkor kezdték el a város történetét is kutatni.

A borostyánkoronás Dionüszosz - a szobor másolat, az eredetit a Baiae Múzeumban őrzikForrás: AFP/Andreas Solaro

Kiderült, hogy a római elit a gazdag polgárok és hatalmasok jártak ide pihenni és szórakozni. Élvezték a nagyszerű éghajlatot és a fürdőket. Fényűző villákat építettek fűtött, mozaikcsempés medencékkel, ahol kiélhették legvadabb vágyaikat is. Volt olyan hatalmasság aki, még egy nimfeumot is rendelt – egy márványszobrokkal körülvett privát barlangot, amelyet kizárólag a „földi élvezetnek" szentelt.

Baia hedonizmusa éppoly hírhedt volt, mint a mai Las Vegasé. Az ókor leghatalmasabbjai, Néró, Cicero sőt Caesar is szívesen töltötték idejüket a városban és sokan közülük villákat is építettek maguknak. Julius Caesar, és Nero is építtetett itt egy fényűző villát magának és családjának Itt halt meg Hadrianus római császár 138-ban.

FalromForrás: AFP/Andreas Solaro

Sajnos a fénykor nem tartott sokáig. A vulkanikus tevékenységek miatt az ókori város megsüllyedt, egyre több épület került víz alá, és idővel a város összes épületét teljesen ellepte a víz. 1500-ra aztán a korábban fényűző városból szinte egyetlen épület sem maradt. Pusztulását végül ugyanazok a vulkáni tevékenységek okozták, amelyek korábban odavonzották a gazdag rómaiakat.

Ma Baia ősi maradványai a világ kevés víz alatti régészeti parkjainak egyikében tekinthetők meg. A látogatók üvegfenekű csónakokon nézhetik meg a romokat, vagy búvárként csodálhatják meg építményeit és fantasztikus épségben megőrzött szobrait. A legtöbb épület fala ugyan leomlott, de a különböző helyiségek kivehetők. Néhány szoba mozaikpadlója még mindig érintetlen. A hínárral borított, egykor nagyszerű város mára változatos tengeri élőlények otthona lett. Bár a város már nem üdülőhely, vize még mindig csodákat rejt.

Forrás: atlasobscura.com

A címlapképen az Antóniát, Claudius császár anyját ábrázoló szobor másolata látható, forrása: AFP/Andreas Solaro

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek