Lélegzetelállító látványosság épül a Közel-Keleten

Lassan hozzászokhatunk, hogy az Arab-öböl országai nemcsak gazdaságukat tekintve számítanak világklasszisnak, hanem innovációik terén is előremutatóak. Egyre-másra nőnek ki a sivatagból a térségben a különleges formavilágú, önmagukban látványosságként szolgáló épületek, köztük számos múzeum. Katar jelenleg még épülő új központja is gazdagszik egy egyedülálló épülettel. 

Forrás: www.herzogdemeuron.com/

A „ jövő városaként" emlegetett katari Loszaíl 23 kilométerre található a fővárostól, Dohától. Építése 2006-ban kezdődött, és a gyorsan fejlődő városban található az Öböl-menti állam egyik legikonikusabb felhőkarcolója, a Katara Towers. Egy másik építészeti központja, a Loszaíl Stadion adott otthont a 2022-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének. Az építkezés befejezése után a város várhatóan 200 000 lakos befogadására lesz alkalmas.

A most épülő 30 méter magas, ötemeletes múzeumát az Al Maha szigeten építik majd fel közvetlenül a part mellett. 11 000 négyzetméter alapterületű lesz, és tartozik még hozzá egy 10-szer ekkora szabadidős célú park is. Az építkezés alapkövét tavaly tették le, és még ebben az évben megkezdődnek a munkálatok - írja a CNN.

Forrás: www.herzogdemeuron.com/

"A múzeum tervezésének nagy részét a muszlim építészet és kultúra, valamint a környező környezet ihlette" – mondja Jacques Herzog svájci építész, az épületet jegyző Herzog & de Meuron tervezőiroda társalapítója. Hozzáteszi, hogy az iszlám kultúrában emblematikus félholdforma kulcsfontosságú tényező volt az épület tervezésekor. Belül egy félhold alakú „körút" kalauzolja végig a látogatókat a múzeumon.

Forrás: Pinterest

„Ez a félhold alak azt az érzést kelti, hogy nem lehet tudni pontosan, hol kezdődik, és hol ér véget az ív, ami teret enged a képzeletnek."

A svájci szakember számára nem idegenek a múzeumi tervek. A cég korábban a hongkongi M+ Múzeum, a miami Pérez Művészeti Múzeum, a 2008-as Olimpiai játékok Pekingi Nemzeti Stadionja, valamint a londoni Tate Modern tervein is dolgozott.

Herzog reméli, hogy a projekt nemcsak Loszaíl látképébe illeszkedik majd, hanem az azt körülvevő homokos, sziklás, tengerparti tájba is. A szerkezet többnyire helyi anyagokból épül fel, nemcsak a múzeum és az azt körülvevő terület harmóniájának jegyében, hanem környezetvédelmi megfontolásból is. „Szeretnénk olyat alkotni, amihez nem kell mindent importálni. Az a szándékunk, hogy az épület ökológiai szinten is része lehessen a térségnek" – mondja Herzog.

 

Forrás: www.herzogdemeuron.com/

A múzeumban zöldterületek is helyet kapnak fákkal és növényekkel, és napelemek, valamint hatékony vízhasználat-gazdálkodás szolgálják a klímavédelmi célokat. 

Az épületben számos állandó kiállítás lesz látható, köztük tárlatok az orientalista műalkotások számára. A művészettípus a 19. században érte el népszerűségének csúcsát, és a nyugat akkori felfogását tükrözte Észak-Afrikáról és a Közel-Keletről, amely a régiót mesés keletként mutatta be a szépség és a szerelmi kalandok otthonaként.

A művészeti tér fénypontja négy úgynevezett „horgonyszoba" lesz, amelyek mindegyikét az iszlám kulturális világ négy sarkából származó klasszikus épület ihlette. Az északi horgonyt az isztambuli Topkapi Szeráj, a délit egy kairói nevezetesség, a nyugatit a spanyol Zaragoza Aljaferíja Palotája, a keleti horgonyszobát pedig az iráni Iszfahán egy vallási épülete inspirálta.

„Sok éven át foglalkoztatott az ötlet, hogy fogjuk olyan történelmi épületek ikonikus részeit, amelyek akár kortársak is lehetnek, és helyezzük át őket a világ egy másik pontjára egy modern építészeti környezetbe" – mondja Herzog.

Forrás: Pinterest

A készülő múzeumra emeletes szukként is tekintenek tervezői, amely a Közel-Keleten jellemző hagyományos piacokat idézi meg.

Katar Souq Waqif piaca Doha egyik legikonikusabb látnivalója. "A koncepció az, hogy a múzeum több emeletén közösségi terek, éttermek, üzletek és mecset kapjon helyet. Ez alkotja majd az épület fő gerincét. Egy város a városban. Ilyennek kell lennie, hogy megidézhesse a szukok gazdagságát és sokszínűségét - hangsúlyozza Herzog.

A Loszaíl Múzeum várhatóan 2029-ben készül el.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek