A napok tengerén utazhatunk Katar sivatagában

Katar hatalmas, nyílt tereinél talán nincs is megfelelőbb helyszín Olafur Eliasson természeti elemeket alkalmazó installációihoz, melyekkel már világhírnevet szerzett magának. Művei sorra az emberi észlelés és a természeti világ kölcsönhatását vizsgálják. Legújabb alkotásának is ez a célja, a helyét pedig az UNESCO világörökség részét képező Al Zubarah romjai közelében találta meg, Katar északnyugati részén.

Forrás: Iwan Baan / ©Qatar Museums

Árnyak utaznak a nap tengerén – ez a címe a sivatagba készült insallációnak, amelyet a dán-izlandi művész a 2022-es labdarúgó-világbajnokság alkalmával készített.

Az installáció a művész szavai szerint ünneplése mindannak, amely látogatásunk idején a Dohától északra fekvő sivatagban tartózkodik vagy azon áthalad – állatok, növények és emberek; történetek, hagyományok és kulturális emlékek; szél, napfény, levegő és vibráló hőség.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

Az alkotást nem távolról kell nézni, hanem bele kell sétálni, át kell haladni az acél- és üvegszálas gyűrűkön, meg kell állni a tükörfelületű tetők alatt, hogy érzékelni tudjuk, amiről a mű szól.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

„Amikor megérkezel az installációhoz, és felnézel a tükrözött tetőre, rá fogsz jönni, hogy valójában lefelé nézel – a földre és önmagadra" – írta a Qatar Museums, amellyel Eliasson együttműködött az installáció létrehozásában.

Eliasson a 10 fedett és tükrözött menedéket úgy rendezte el az installáció közepén, hogy felülről nézve szimmetrikus ötágú csillagnak tűnjön, utalva ezzel a középkori iszlám motívumra. A művész szerint az installáció az egyén és a táj közötti kapcsolódások tengerét hozza létre – innen ered a Shadows Travelling on the Sea of the Day (A nap tengerén utazó árnyak) cím is.

Forrás: AFP/Karim Jaafar

"Fent és lent homok vesz körül, és mindenki más is ott van veled, akivel megosztod a teret. Ez egyfajta valóságellenőrzés arról, hogyan kapcsolódsz a földhöz" - magyarázta a művész a Designboom cikkében, hozzátéve, hogy a tükrök összekötik és tökéletesítik mindazt, ami fizikailag különálló és részleges.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek