Vibrálóan kék és zöld: a csodás Zelenci-tó

Idén annyira korán érkezett a tavasz, hogy jóformán felocsúdni sem volt időnk. Így talán arra sem, hogy tavaszi kirándulásainkat tervezgessük. Már pedig nagyon úgy néz ki, hogy a sídzsekit akár szekrénybe is tehetjük, gondolatban pedig a tavaszba öltözött tájakon túrázhatunk. Mondjuk a nem túl távoli Szlovénia, fenséges Zelenci-rezervátumában. 

A főként Horvátországhoz szokott, az ottani tengerpartokhoz kötődő magyar turista - mint a cikk szerzője is - első szlovén útja alkalmával joggal teheti fel a kérdést: vajon eddig miért kerülte el ezt a fenséges tájat, az országot, ahol egymáshoz viszonylag közel eső meredek hegyeket, túrázásra alkalmas vad és romantikusan burjánzó fenyveseket, és kellemes tengerpartot is talál? Itt minden adott ahhoz, hogy ne tudjunk ráunni se erre, se arra, az ország bármely szegletében is foglaljunk szállást. 

A Triglav Nemzeti Park zöldjébenForrás: Travelo

Példának okáért a Triglav Nemzeti Parkban húzódó Pokljuka-szurdokban a szinte érintetlen természet mér újabb és újabb jófajta csapásokat a szívre, s ha a páfrányok ezidőben még nem is bontogatják úgy magukat, mint május elején, az óriási fenyők, a sziklákat vékonyan borító földrétegbe kapaszkodó fák egyre beljebb és beljebb csábítanak a rengetegbe. Megállásra kényszerít a csend, mert a városi létben szocializálódott kiránduló el sem hiszi, mindazt, amit ott tapasztal. Hogy mi mindent? Például koboldok és törpök létezését, a Mostnica-szurdok természet alkotta kőelefántját vagy épp a Száva-vízesés dübörgő zuhatagát.

Kőelefánt lógatja orrát a Mostnica-szurdokbanForrás: Travelo

És következzen egy újabb csoda: a Zelenci-tó és környéke

A zelenci tájvédelmi terület sem esik túlzottan messze hazánktól: Budapesttől átlagosan 5,5 óra alatt érhetjük el az Európa-szerte híres tóvidéket. Arra semmiképpen ne számítsunk, hogy februárban befagyott tavak látványa fogad minket, mert az itteni vibrálóan kék és zöld tavak hőmérséklete 6 fok körül mozog. S hogy mi minden vár még ránk? 

Drónfelvétel: fából készült gyaloghíd a Zelenci rezervárumbanForrás: Shutterstock

"A Zelenci-tó környéke könnyű kirándulóhely családoknak babakocsival és idősebbeknek is, mert az egész tájvédelmi terület sík terepen helyezkedik el. Pár évvel ezelőtt a hely teljes felújításon esett át, ekkor kerültek lerakásra a fapallók, a stégek és a kilátó is" - írja a Reblog.hu. A cikkben alapos eligazítást találtok a megérkezést követő parkoláson át a rezervátumban történő csavargásig - gyönyörű fotókkal illusztrálva.

Minden évszakban látványos ez a környékForrás: Shutterstock

Szóval mi is lesz a következő úticélotok?  

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek