A magyarok által is kedvelt szigeten a turizmus bedőlésével fenyeget az alkoholhiány

A turizmusból származik a Tanzániához tartozó szigetcsoport külföldi bevételeinek mintegy 90 százaléka. A sör ára csaknem 100%-kal emelkedett, miután az importfolyamatokat érintő változás miatt megszakadt az ellátási lánc - írja a bbc.

Forrás: Shutterstock/Moiz Husein Storyteller

A lenyűgöző homokos strandjairól és gazdag kulturális örökségéről ismert Indiai-óceáni szigetek népszerűek a világ minden tájáról érkező turisták körében. Zanzibárt tavaly több utazási magazin a 10 legjobb afrikai utazási célpont közé sorolta. A szállodatulajdonosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy az alkoholellátás problémái miatt a sziget elveszítheti idegenforgalmi vonzerejét.

Egy magát megnevezni nem kívánó amerikai turista így nyilatkozott: "Szeretem Zanzibárt és strandjait. Az emberek csodálatosak, és az egyetlen kihívás most számomra, hogy nem kapok tömény italt. Szeretnék whiskyt inni, de semmit sem találtak a szállodában – ehelyett azt tanácsolták, hogy rendeljem meg a távolabbi Stone Town-ból."

Zanzibárban, amelyet nagyrészt muszlimok laknak, betiltották a helyi alkoholgyártást.

A szigeteken eladott alkohol nagy része Tanzániából származik, míg egy részét Dél-Afrikából importálják. Egyelőre nem világos, hogy miért nem újították meg a szigetet több mint két évtizede alkohollal ellátó három cég engedélyét.

A válság ráadásul éppen akkor érte el a szigetet, amikor magasan megugrott a beutazó turisták forgalma.

Az éves turisztikai jelentés szerint tavaly 16%-kal nőtt a nemzetközi látogatók száma, rekordszámú, több mint 630 000 turistát fogadtak. A jelentés szerint a felfutást az Indiából és Oroszországból érkezők jelentős növekedése okozta.

A szigetek idegenforgalmi minisztere a rossz munkakörülményekre hivatkozva a közelmúltban lemondott. Egyesek azonban az alkoholellátással kapcsolatos problémákkal hozták összefüggésbe lemondását.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek