Velencében már áll a bál - Egy hatalmas patkány vezeti a vízi parádét

Megnyitották Velencében a február 13-ig tartó karnevált szombaton, amely idén a város szülöttje, Marco Polo halála hétszázadik évfordulójáról emlékezik meg. A látogatók már szombat kora reggeltől ellepték a velencei utcákat, tereket, ahol mutatványosok, artisták, színészek két héten át, naponta csaknem ezer rövidebb és hosszabb előadást mutatnak be.

A helyiek szebbnél szebb jelmezezkbe bújnak minden évbenForrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo

Nem csak a Szent Márk téren és a történelmi városközpontban, hanem egyszerre számtalan helyszínen zajlanak a farsangi események, beleértve a lagúnák szigeteit és a szárazföld városait is. A vasárnap délelőtti vízi parádén színesen feldíszített gondolák, csónakok, hajók vonulnak fel karneváli jelmezesekkel a Rio di Cannareggio csatornáján.

Rengeteg látnivaló van ilyenkor az amúgy is gyönyörű városbanForrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo

A menetet a hagyomány szerint egy hatalmas patkány vezeti, vagyis egy szürke patkányt ábrázoló csónak, amely végigsiklik a csatornákon, jelezve, ki is számít a város igazi urának. A patkány sorsa ismert: amint a vízi felvonulás a végéhez ér, a papírpatkány szétpukkan, és színes léggömbök, szalagok szállnak fel belőle.

A tavalyi patkány így úszott csónakkal végig a csatornákonForrás: AFP/Marco Bertorello

Az idei karnevál a Kelet felé - Marco Polo csodálatos utazása címet kapta. A város a nagy utazó halála 700. évfordulójáról emlékezik meg: a velencei születésű Marco Polo 1324 januárjában hunyt el.

A mostani lehet az utolsó karnevál, amelyen teljesen ingyenes a részvétel, hiszen áprilistól tervezik bevezetni a városba való fizetős belépést.

Idén még ingyen lehet megtekinteni a karneváltForrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo

A velencei karneválon rendkívüli tömegre kell készülni elsősorban a hétvégeken, a vasútállomástól előre megjelölt útvonalakra terelik majd a turistákat. A Szent Márk teret, ha az ott tartózkodók száma eléri a húszezret, ideiglenesen lezárják. A húshagyó keddig tartó program a carnevale.venezia.it honlapon olvasható, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek