Dallamosak, egyediek, különlegesek - Íme a világ 10 legszebb nyelve

Magától értetődő, ha a legtöbb nemzet a saját anyanyelvét tartja a legszebbnek, de érdemes kitekinteni, és más-más nyelveket is megismerni. Ha egy új nyelv elsajátításán gondolkodtok, miért ne választanátok valami kivételesen szépet?

Nyitottság és közös nyelv kell ahhoz, hogy megértsük egymást - illusztrációForrás: DavideAngelini/Shutterstock

Hogyan lehetséges kiválasztani a világ legszebb nyelvét? Különféle szempontokat vehetünk figyelembe, például hogy milyen az adott nyelv hangzása, milyen az írásmódja, mennyire költőiek a mondatai. A Busuu egy nyelvtanulási platform, mely mindezen tényezőket figyelembe véve állította össze (rangsorolás nélkül) a világ 10 legszebb nyelvét tartalmazó listát.

Olasz

Amikor a legvonzóbb nyelvekről van szó, sok embernek valószínűleg az olasz jut elsőre eszébe. Az olasz híresen szép pörgős „r" betűivel, kerek magánhangzóival és dallamos ritmusával. Az olyan szavak, mint például a bellissima, a piacere és a palazzo a külföldieket is teljesen elvarázsolja.

Az olaszok heves kézmozdulatokkal is magyaráznak - illusztrációForrás: WineDonuts/Shutterstock.

Nem beszélve a szavakhoz rendelt egyedi olasz kézmozdulatokról – plusz a hihetetlen ételekről, borokról és kultúráról. Igen, rengeteg jó ok van arra, hogy olaszul tanuljunk!

Brazíliai portugál

Az európai portugál, a Brazíliában beszélt és a környező régiókban honos nyelvek egyedülálló keveréke adja a legszebb brazil portugál kifejezéseket, valamint egyedi, szinte lefordíthatatlan fogalmaikat. Vegyük például a cafuné szót, egy egyedülálló afrikai eredetű brazil kifejezést, mely nagyjából azt jelenti, hogy „ujjainkkal beletúrni valakinek a hajába", de nem feltétlenül romantikus módon... A saudade egy szélesebb körben használt portugál szó, ami a vágyódás, a melankólia vagy a nosztalgia érzésének a kifejezője.

Lingala

Amikor a legszebb és legdallamosabb nyelvekről van szó, az Afrikai nyelveket ismerők közül legtöbben a lingalára szavaznak. Ez egy bantu nyelv, amelyet a Kongói Demokratikus Köztársaságban és a Kongói Köztársaságban, valamint kisebb mértékben Angolában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Dél-Szudánban beszélnek.

Ezek a vidéki gyerekek is ezen a dallamos afrikai nyelven beszélnek a Kongói Demokratikus KöztársaságbanForrás: Tom Skrinar/Wikipedia

A lenyügözően áramló, kedves ritmusú lingalát nagyon romantikus nyelvnek tartják. Ráadásul egyszerű, egyértelmű nyelvtannal rendelkezik, ezért meglehetősen könnyen megtanulható. Ha szeretnétek ráérezni a lingala nyelv szépségére, érdemes kongói zenészek dalait hallgatnotok.

Arab

Amikor a legszebb írott nyelvről van szó, az arabnak erős versenyzőnek kell lennie. A gyönyörű kurzív írás szinte már önmagában is művészet, az írásjelek szépségét pedig csak tetézi a nyelv költőisége, példának okán több mint 10 szavuk van a „szeretetre".

Arab kézirat töredék a 15. századbólForrás: Oleg Golovnev/Shutterstock

Még nyelvtani szerkezete is matematikai szépséget rejt... Ezen okok miatt könnyű választás volt felvenni a világ legszebb nyelveit tartalmazó listára.

Angol

Bár nem mindenki találja szépnek az angol minden akcentusát, tagadhatatlan, hogy Shakespeare anyanyelve egyedülálló szépséggel bír. És mivel a világ 3. leggyakrabban beszélt nyelve, amit 335 millióan beszélnek (a legtöbben kínaiul, a második legtöbben spanyolul beszélnek), és az üzleti élet és a turizmus közvetítő nyelve, emiatt a világon sok ember szán időt az angol tanulásra.

A világ 3. leggyakrabban beszélt nyelve az angol - illusztrációForrás: Siggy Nowak/Pixabay

Az angol azon kevés nyelvek egyike, amely lehetővé teszi a kultúrák közötti kommunikációt. Márpedig együtt lenni, megérteni egymást az egyik legszebb dolog a világon.

Japán

A világ egyik legszebb írott nyelve. Gondoljunk csak a hiragana (szótagírás) kalligráfiájára, nem is beszélve a legszebb japán kandzsikról (logografikus eredetű írásjegyek, amelyek a japán írásrendszer részét képezik). Ráadásul a japán nyelv hozta létre a haiku gyönyörű versformát. És a portugálhoz hasonlóan számos kedves, lefordíthatatlan szót tartalmaz.

A japán írás olyan, mint a művészetForrás: Engin Akyurt/Pixabay

Ilyen például a natsukashii, ami a nosztalgiához hasonló érzés kifejezője, a hanafubuki, a tavaszi virágszirmok hóvihara, vagy a komorebi, a fák levelei között átszűrődő napfény. Gyönyörű, igaz? Pont ilyenek miatt tanulnánk mi is szívesen japánul.

Török

A török meglepetés lehet egyeseknek, pedig ez egy rendkívül romantikus nyelv, ami rengeteg szót használ a különböző típusú szeretetre, és szenvedélyes kifejezéseket a szerelemre. Míg magyarul és a legtöbb nyelven szerelmemnek, drágámnak stb. hívjuk a társunkat, addig törökül a „szemem", „lélegzetem", „életem" kifejezéseket használják.

Török zenész szerelmes dalokat énekel a folyópartonForrás: Cserháti Szilvia/Travelo

A legszebb török szavak egyike például az izzetinefis – önbecsülés, vagy valakinek a lelkébe vetett hit, vagy a yakamoz – ahogy a tenger szikrázik, amikor a holdfény ragyog rajta. Igen, tanuljatok törökül, és a világ egyik legszebb nyelvén szólalhattok meg!

Ír/skót gael

Akár beszélnek, akár énekelnek, az ír és a skót nyelv különös vonzerővel bír. Bárki, aki látta az Outlandert, vagy hallgatja a Clannad együttest, valószínűleg egyet fog érteni azzal, hogy a szigeti kelta nyelvek családjába tartozó gael bekerült a 10 legszebb nyelv közé. A dallamos hangzású gael nyelvek egyedülálló nyelvtani szerkezettel rendelkeznek, és gazdag irodalmi hagyományaik vannak, amelyek a hatodik századra nyúlnak vissza.

Thai

A világ egyik legdallamosabb nyelve a thai, amely gyönyörűen szól, és az írásjegyei is szépek. 

Csupa érdekes, gömbölyű betűvel írnak Thaiföldön - illusztrációForrás: Melnikov Dmitriy/Shutterstock.

Ez egy tonális nyelv, ami azt jelenti, hogy a hangnem megváltoztathatja a szó jelentését, valamint a magán- és mássalhangzókat. Tény, hogy ez kihívást jelenthet a tanulásban. Kis- és nagybetűket nem különböztetnek meg; ezek kézírásos formája megegyezik a nyomtatottal, és balról jobbra halad. Jelenleg 60-65 millió ember beszéli világszerte.

Francia

Ha romantikus nyelvekről van szó, sokaknak a francia jut eszébe. Párizs és nevezetességei gyakorlatilag a romantika nemzetközi szimbólumai. A francia nyelv az ókori Gallia északi felén beszélt népi latin nyelvből fejlődött ki, és hozzávetőlegesen 220 millióan beszéliik a világon.

Madagaszkár szigtén a malgas nyelve mellett a francia is hivatalos nyelv - illusztrációForrás: aga2rk/66 images/Pixabay

A angol után a franciát tanulják a legtöbben (120 millióan).

(Forrás: blog.busuu.com, Wikipedia)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek