Eddig ismeretlen nyelvet fedeztek fel egy ősi birodalom romjai között

Törökország ókori romjai között találtak régészek olyan ősi agyagtáblákat, amelyek egy mára elveszett nyelvet tártak fel. Ezt a nyelvet a Hettita Birodalom ősi fővárosában, Hattuszaszban használták, ami a Hettita Birodalom központja volt Anatólia középső részén, és ami a mai Boğazkale nevű település közelében helyezkedett el. A jól megőrzött táblák az UNESCO Világörökség részét képező helyszínen található számos hihetetlen műalkotás közé tartoznak.

A törökországi Hattuszasz Oroszlános kapuja - illusztrációForrás: Bernard Gagnon/Wikipedia

Az elmúlt négy évtizedben a kutatók közel 30 000 egyedi agyagtáblát poroltak le, melyek legtöbbjét hettita nyelven írták. Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy az agyagtáblák egy részét a modern ember számára korábban ismeretlen nyelven írták. Természetesen ennek a nyelvnek a jelentését és szavait nem sikerült megfejteni, de a kezdeti vizsgálat során úgy tűnik, hogy a Hettita Birodalomban használt nyelvekből ágazik el – és Kalašma néven emlegetik.

A Német Régészeti Intézet Isztambuli Osztályának kutatói megjegyezték, hogy az eddig ismeetlen nyelvet egy „kultikus rituális szöveg" felolvasásában találták meg. Daniel Schwemer professzor szerint a felfedezés nem volt váratlan.

A hettitákat egyedülállóan érdekelték az idegen nyelvű rituálék rögzítése" - mondta.

Ezek a rituális szövegek kevéssé ismert nyelvekbe engednek betekintést, és ennek a felfedezésnek köszönhetően egy újabb nyelv került fel a listára – írja az indy100.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek